5 maj 2009 |

MKG deltog på industrins internationella konferens om kärnavfall

Kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag, SKB, höll i början av maj 2009 en internationell konferens. Representanter från kärnavfallsområdet fanns från Frankrike, Kina, USA, Finland, Belgien, Tyskland, Kanada och Sverige. MKG anser att det är viktigt med internationell dialog och att dela med sig av sina erfarenheter mellan länder, men ställer sig samtidigt tveksamma till hur SKB använder av Kärnavfallsfondens medel för stora PR-konferenser i ett försök att skapa en trovärdighet för bolagets arbete.

MKG ser den internationella konferensen i början av maj 2009 som en del i industrins PR-arbete för att försöka höja trovärdigheten för dess arbete med KBS-metoden. Det har genomförts ett antal andra liknande storskaliga möten genom åren och deras antal har ökat det senaste året. De så kallade SKB-dagarna som genomförts med jämna mellanrum och de årliga samhällsforskningsdagarna har samma karaktär. Höstens seminarium som firade att KBS-3-metoden fyllde 25 år var lika mycket en hyllningstillställning till SKB som det nyss genomförda internationella konferens skulle visa på SKB:s internationella pondus. Samtidigt som det 30-åriga arbetet nu visar sig ha haft stora brister.

MKG anser att det är ett problem att industrin har så stora medel ur Kärnavfallsfonden att använda för sina PR-kampanjer för sitt eget arbete och sin egen förträfflighet. På den internationella konferensen blev alla deltagare till och med erbjudna en present i form av en slips eller en scarf när de lämnade lokalen.

På SKB:s hemsida efter konferensen står det att konferensen visar att "använt kärnbränsle ska slutförvaras i system med flera barriärer på stora djup i geologiska formationer. Kring den principen finns ett brett internationellt samförstånd." Att SKB med sin KBS-metod är ensam om att förlita sig på konstgjorda barriärer talar bolaget tyst om. Med tanke på de problem som nu dyker upp med kopparkorrosion och lererosion är detta förståeligt. Trots att bolaget försöker få det till att "det är tryggt att se att andra länder har valt samma väg som vi." Men det gäller egentligen bara Finland som kopierat KBS-metoden, helt förlitar sig på svensk säkerhetsanalys och har gjort ett platsval utan att ens genomföra en omfattande platsundersökning.

På seminariet presenterades utvecklingen inom kärnavfallsområdet i ett antal länder. En av höjdpunkterna på konferensen var när Ju Wang från Kina fick frågan "Om du skulle få frågan från ett land som tidigare inte haft kärnkraft men som funderar på att starta ett kärnkraftsprogram – vad är viktigt att tänka på? Vad skulle du svara dem?" Mr Wang svarade: "När man bygger ett hus, glöm inte att rita in en toalett." Med tanke på att Kina planerar en kraftig expansion av kärnkraft utan att ännu ha ett system för finansiering av avfallshanteringen var det en kommentar med självinsikt.

I MKG:s kalender om seminariet >>

MKG deltog på industrins internationella konferens om kärnavfall

Logga in