Forskare på KTH underkänner industrins rapport om kopparkorrosion

Under hösten 2007 har Peter Szakálos och forskarkollegor vid KTH uppmärksammat att korrosion av koppar kan ske även i syrefritt vatten, speciellt vid högre temperaturer. Frågeställningen debatterades redan på 80-talet. Nu underkänner Peter Szakálos kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolags, SKB:s, rapport om kopparkorrosion från 1988 och den vetenskapliga artikel som användes för att avfärda frågan. Szakálos menar att arbetet inte gav det vetenskapliga underlag som industrin då och även i dagsläget hävdar.

I diskussionen på slutet av 1980-talet och början av 1990-talet om koppar korroderar i syrefritt vatten eller inte avfärdades forskningsresultat av Gunnar Hultqvist vid KTH genom att kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag, SKB, publicerade en rapport (SKB TR 88-17). Resultaten från den rapporten publicerades i en vetenskaplig tidskrift. Detta satte tillfälligt stopp för fler diskussioner i frågan vid den tidpunkten.

Miljöorganisationerna kärnavfallsgranskning, MKG, har tidigare beskrivit hur Peter Szakálos, Gunnar Hultqvist och Gunnar Wikmark gjort nya försök för att undersöka korrosion av koppar i syrefritt vatten. Forskarna menar att de ursprungliga resultaten var riktiga, att koppar kan korrodera i syrefritt vatten – speciellt vid höga temperaturer – och de har publicerat en ny vetenskaplig artikel med sina resultat. Länk till nyheter om detta och om korrespondens med Statens kärnkraftinspektion, SKI, i frågan finns nedan.

MKG har bett forskaren Peter Szakálos läsa och kommentera innehållet i industrins rapport från 1988. Peter Szakálos menar att:

"En förutsättning för att påvisa vätgasutveckling från så kallad mild korrosion, som t.ex. kopparkorrosion i rent vatten, är att syrgas ej finns närvarande i detekterbar grad. Detta förstods redan för 20 år sedan. I figur 2 i den aktuella rapporten, SKB 88-17, detekterades en hög syrgashalt, vilket således diskvalificerar rapporten som rörande korrosion i syrgasfritt vatten. Trots detta låg denna rapport som grund för ett ”vetenskapligt” inlägg i den då pågående debatten om kopparkorrosion i syrgasfritt vatten i Corrosion Science [1]. En fråga som bör ställas är varför informationen om syrgasdetektionen är borttagen i Ref.[1].

[1] T.E. Eriksen, P. Ndalamba and I. Grenthe, Corrosion Science, Vol. 29, No 10, pp. 1241-1250 (1989)"

Nedan kan industrins rapport SKB TR-88-17 laddas ner samt artikeln i Corrosion Science där resultaten från rapporten publicerades.

MKG har i en tidigare nyhet om frågan konstaterat att forskarna även menar att SKI:s och industrins hänvisning till en senare SKI-rapport (95-72) för att avfärda Hultqvists resultat inte är riktig. De menar i stället att denna rapport i själva verket visade att Hultquist hade rätt i sitt ursprungliga experiment.

SKB-rapport TR-88-17 Kopparkorrosion (Eng) >>

Artikeln om kopparkorrosion i ”Corrosion Science” 1989 >>

MKG:s ursprungliga nyhet om kopparkorrosion och om avvisandet av SKI-rapporten >>

MKG:s nyhet med korrespondens med SKI om kopparkorrosion >>

Ny nyhet! Kärnavfallsrådet kommenterar riskerna för kopparkorrosion >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev