Kärnavfallsrådet höll seminarium om gjutjärn

Den 30 november höll Kärnavfallsrådet ett seminarium om gjutjärnsinsatsen som ska finnas inuti kopparkapseln i det tänkta kärnbränsleförvaret. På seminariet presenterades forskningsläget och Strålsäkerhetsmyndigheten SSM presenterade hur olika frågor rörande insatsen har hanterats i prövningen av ansökan om att få bygga ett förvar i Forsmark.

Enligt kärnavfallsrådet var avsikten med seminariet att presentera genomförd och planerad forskning kring den insats av gjutjärn som planeras att användas i kopparkapseln vid slutförvaring av använt kärnbränsle. Seminariet tog även upp hur gjutning av insatsen går till samt en tillbakablick på Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av segjärnsinsatsen.

Hannu Hänninen, professor emeritus i materialvetenskap vid Aalto universitet och sakkunnig hos Kärnavfallsrådet, föreläste om hur försprödning påverkar den mekaniska hållbarheten hos gjutjärn. Även Ville Björklund presenterade i samma ämne utifrån resultaten i sin masteruppsats inom materialvetenskap.

Hasse Fredriksson, professor emeritus i materialvetenskap vid KTH, talade om utmaningar i gjutprocessen för att få en stabil gjutjärnsinsats, och vilka förutsättningar som krävs för att få en gjutning med optimala egenskaper.

Bo Strömberg från Strålsäkerhetsmyndighetens enhet för anläggningssäkerhet gav en redogörelse över hur myndighetens granskning av segjärnsinsatsen sett ut.

Seminariet spelades in och finns tillgängligt här >>

 

Länkar:

Programmet för seminariet, 211130 >>

Hannu Hänninen och Ville Björklunds presentation, 211130 >>

Hasse Fredrikssons presentation, 211130 >>

Bo Strömbergs presentation, 211130 >>

MKG:s kalendernyhet om seminariet >>

Fler nyheter på MKG:s hemsida:

Nyhet på MKG:s hemsida om slutreplik i DN debatt, 211128 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om repliker på DN debatt, 211122 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om artikeln på DN Debatt, 211112 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att MKG med medlemsföreningar skickat ett nytt yttrande till regeringen: Utnyttja LOT-försöket innan ett tillåtlighetsbeslut, 211104 >>

Kärnavfallsrådet svarar på regeringens remiss om kapselfrågor, 211021 >>

KTH-forskare i korrespondens med Kärnavfallsrådet om kopparkorrosion, 211015 >>

Naturskyddsföreningen och MKG skickar skrivelser om LOT-försöket till Kärnavfallsrådet och SSM, 211005 >>

Nyhet om Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG:s yttrande i sak den 11 juni, 210611 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev