KTH-forskare kritiska till SSM-granskningen av LOT

KTH-forskarna Peter Szakálos och Christofer Leygraf skickade den 26 februari 2021 in en skrivelse till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) innehållande skarp kritik till av myndighetens kvalitetsgranskningsarbete av kärnavfallsbolagets kopparkorrosionsresultat från LOT-projektet. Kritiken utgår från det utkast till underlagsrapport till granskningen som den stödjande konsulten Galson Science levererat till myndigheten.

KTH-forskarna skriver att det är olyckligt att det inte ingick i uppdraget att identifiera det som saknas i kärnavfallsbolaget SKB:s rapport med resultat, Det rörs sig om undersökningar som inte gjorts och som är av grundläggande betydelse för utvärdering av vetenskapligheten i redovisningen av kopparkorrosionsresultat från de två 20-åriga LOT-försökspaket som togs upp hösten 2019. 

KTH-forskarna poängterar att det finns ytterligare korrosionsanalyser som bolaget måste göra innan rapporten med kopparkorrosionsresultat kan accepteras som vetenskaplig.

SSM bör även enligt KTH-forskarna ytterligare undersöka frågan om hur mycket av korrosionen som skett syrgasfritt och menar själva att i stort sett all korrosion varit sådan. 

KTH-forskarna anser att SSM nu måste fokusera på att ta fram den saknaden kunskapen men att deras tidigare bedömning kvarstår utgående från det som redan kan avläsas i rapporteringen:

”LOT-studien visar, under alla omständigheter, att korrosionshastigheten för anoxisk koppar i svenskt grundvatten är katastrofal med avseende på KBS-3-modellen och denna slutsats kan göras utan att ytterligare beakta strålningsinducerad korrosion (radiolys), spänningskorrosion och väteförsprödning.”

En mer övergripande synpunkt som KTH-forskarna framför till myndigheten är att det är oroande att SKB inte har gjort några framgångsrika studier rörande kopparkorrosion i Äspölaboratoriet, d.v.s. kunnat visa att korrosionen snabbt avstannar. Kopparkorrosionen har i alla studier (LOT, Prototype och MiniCan) varit 100-1000 gånger snabbare än förväntat av KBS-3-modellen. Och SKB: s förklaring har enligt KTH-forskarna alltid varit densamma: syre måste ha varit närvarande i försöken eftersom kopparkorrosionen var för hög. 

On det sistnämna skriver KTH-forskarna:

Denna "förklaring" är inte giltig längre eftersom det är vetenskapligt bevisat att syreutarmningen sker snabbt i grundvatten genom mikrobiell aktivitet. Frågan bör nu vara hur SSM kan godkänna KBS-3-modellen utan några relevanta och framgångsrika studier av kopparkorrosion i den inlämnade ansökan?

 

Länkar:

KTH-forskarnas kommentarer till SSM om utkastet till kvalitetssäkringsgranskning av SKB:s LOT-experiment, 210226 >>

Tidigare nyheter på MKG:s hemsida om SSM:s kvalitetsgranskning:

MKG är kritisk till SSM:s kvalitetsgranskning av LOT-försöket, 201211 >>

MKG i det tredje SSM-bidraget om LOT-försöket: SKB:s underlagsrapporter saknas, 201211 >> 

KTH-forskare starkt kritiska till SKB:s LOT-redovisning, 201123 >>

MKG i det andra SSM-bidraget om LOT-försöket: Behov av mer korrosionsstudier, 201109 >> 

MKG bidrar med synpunkter till myndighetens LOT-granskning, 201008 >> 

Vetenskaplig undermålig SKB-rapport om kopparkorrosion i LOT-upptag visar att koppar inte kan vara ett kapselmaterial, 201001 >>

Miljöorganisationer i möte med SSM för att ge synpunkter inför kvalitetsgranskningen av LOT, 200930 >>

SSM påbörjar arbetet med kvalitetsgranskningen av LOT-resultaten på allvar, 200901 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev