KTH-forskarna svarar på myndighetens BRITE-rapport om kopparkorrosion

I september publicerade Strålsäkerhetsmyndigheten den rapport som myndighetens expertgrupp (BRITE) gjort med en kritisk granskning av den första artikeln som forskare från KTH publicerat om kopparkorrosion i en syrefri miljö. NU har KTH-forskarna svarat på BRITE-gruppens kritik.
Komplettering: Slutversionen av KTH-forskarnas kommentar till BRITE-rapporten om kopparkorrosion är klar (091214) och finns nedan.

Sedan hösten 2007 har det pågått en febril vetenskaplig diskussion om koppar kan korrodera i syrefritt vatten, något som skulle kunna ändra på de grundläggande förutsättningarna för att använda kärnkraftsindustrins KBS-metod för slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle. Det är forskare från KTH som har kommit fram med ytterligare kunskap som kan indikera på syrefri kopparkorrosion, bland annat i en första vetenskaplig artikel från hösten 2007. Den artikeln har Strålsäkerhetsmyndighetens expertgrupp på barriärfrågor (BRITE) undersökt och i september kom gruppen med en slutrapport från arbetet. Nedan finns en länk till rapporten.

Strålsäkerhetsmyndigheten har gett forskarna från KTH resurser för att svara på BRITE-rapporten och nu har det svaret kommit i ett utkast. Rapportutkastet finns nedan och det kommer att publiceras senare av Strålsäkerhetsmyndigheten. Rapporten är relativt teknisk och på slutet redovisas olika allmänna kommentarer och slutsatser.

BRITE-rapporten och KTH-forskarnas svar på den är en del av underlaget till Kärnavfallsrådets internationella vetenskapliga workshop om kopparkorrosion den 16 november.

Komplettering: Slutversionen av KTH-forskarnas kommentar till BRITE-rapporten om kopparkorrosion är klar (091214) och finns nedan. Rapporten kommer även att publiceras av Strålsäkerhetsmyndigheten.

KTH-forskarnas rapport med svar på BRITE-rapporten (091214) >>

Läs nyhet om Strålsäkerhetsmyndighetens publicering av BRITE-rapporten >>

Mer information om Kärnavfallsrådets seminarium om kopparkorrosion den 16 november >>

Mer information om kopparkorrosion på MKG:S hemsida >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev