Nya rön om kopparkorrosion

Ett forskarlag vid Materialvetenskapliga institutionen vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, har genomfört en studie på uppdrag av kraftindustrins kärnavfallsbolag, SKB. Syftet med studien har varit att öka förståelsen för egenskaperna hos olika former av koppar, speciellt kopparhydroxider. Ett viktigt resultat är att den enklaste hydroxiden CuOH är mer stabil än tidigare antaget. Upptäckten har betydelse för förståelsen för hur kopparkorrosion kan ske i kapslarna i den slutförvarsmetod för använt kärnbränsle som SKB sökt tillstånd för.

Det är forskarna Pavel Korzhavyi och Börje Johansson vid Materialvetenskapliga institutionen på KTH som lett studien som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Artikeln finns nedan.

Sedan korrosionsforskarna Gunnar Hultquist, Peter Szakálos m fl vid avdelningen för yt- och korrosionsvetenskap vid KTH har publicerat resultat som visar att koppar kan korrodera i en syrgasfrimiljö har diskussioner förekommit om kopparhydroxider kan vara en korrosionsprodukt vid en sådan process. Denna studie är nyligen upprepad av forskare på Studsvik på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Den nya studien visar att den enklaste kopparhydroxiden CuOH är mer stabil än det tidigare antagits. Därmed finns det en möjlig korrosionsprodukt som innehåller vätemolekyler. Hydroxiden är inte stabil utan omvandlas till kopparoxid efter en tid.

Resultaten är ytterligare en pusselbit i förståelsen för hur koppar kan korrodera (”rosta”) i en slutförvarsmiljö. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att de publicerade resultaten visar på den stora avsaknad om kunskap det finns om hur koppar beter sig när syret tar slut i slutförvaret. Det behövs omfattande kompletteringar av denna kunskap innan slutförvarsansökan kan börja sakgranskas. 

Länkar:

Pressmeddelande på KTH:s hemsida, 120117 >>

Nyhet om försöket på SKB:s hemsida >> 

Den vetenskapliga artikeln i PNAS >>

Nyhet om att försök med syrgasfri kopparkorrosion upprepats vid Studsvik >>

Lista med nyheter på MKG:s hemsida om kopparkorrosion >>

Länk till nyheten "Skapade en bukett rosor i jakten på kopparkorrosion" på Farads hemsida >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev