SKB:s slutförvarsmetod har brister: Djupa borrhål kan vara bättre

Idag tänker kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag SKB välja Östhammar eller Oskarshamn som slutförvarskommun.
"– Nya rön visar att industrins KBS-metod har brister i de konstgjorda barriärerna av koppar och lera", säger Johan Swahn, kanslichef på Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG. "SKB är inte redo för ett platsval innan metoden är tillräckligt utredd."
Den alternativa metoden djupa borrhål kan vara säkrare och billigare och måste utredas ytterligare anser föreningen i ett nytt yttrande till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, lämnade i början av maj in en samrådsinlaga om platsvalet till SKB. Föreningarna ansåg att industrin inte var redo för ett platsval eftersom nya forskningsrön visar att KBS-metoden har allvarliga brister i de konstgjorda barriärerna av koppar och lera. Forskare vid KTH har visat att kopparkapseln som ska hindra radioaktiva läckage kan korrodera sönder på hundratals eller tusentals år i stället för att hålla i hundratusentals år som industrin hävdar.

"– Eftersom det finns allvarliga brister i industrins metod är det extra viktigt att den alternativa metoden djupa borrhål utreds ytterligare innan ett slutligt beslut tas om metodval för ett slutförvar", säger Johan Swahn, kanslichef på MKG.

I ett nytt yttrande om djupa borrhål till Strålsäkerhetsmyndigheten menar MKG att metoden, som bygger på en naturlig barriär, kan vara säkrare än KBS-metoden, kosta mindre och dessutom minska de långsiktiga riskerna för kärnvapenspridning. Eftersom industrin inte vill utreda djupa borrhål behövs det en ny möjlighet att använda pengar ur Kärnavfallsfonden för från industrin fristående forskning.

För mer information kontakta:

Johan Swahn, kanslichef MKG, 070-467 37 31
johan.swahn [at] mkg.se

Yttrandet om djupa borrhål, den tidigare samrådsinlagan om platsvalet och pressmeddelandet som pdf finns nedan. MKG kommer att finnas närvarande vid SKB:s fartyg Sigyn på Skeppsbrokajen i Stockholm från klockan 12.30.

Kontakt kan även förmedlas till representanter för Naturskyddsföreningen, kopparkorrosionsforskarna på KTH och professor Karl-Inge Åhäll vid Karlstads universitet som skrivit ett nytt underlag om djupa borrhål åt Kärnavfallsrådet.

Pressmeddelande som pdf >>

MKGs yttrande om djupa borrhål i samband med kompletteringen av Fud-07 >>

Mer om Karl-Inge Åhälls rapport om djupa borrhål åt Kärnavfallsrådet >>

Naturskyddsföreningens och MKGs samrådsinlaga om platsvalet >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev