Huvudförhandlingen: Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter

Under dag fyra av huvudförhandlingen om ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle hos Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt framför Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning sina synpunkter om metod- och platsval, samt säkerhet efter förslutning. Föreningarna har bjudit in fyra experter som framför sin expertis gällande sauna-effekten, lerbufferten, platsvalet, samt den alternativa slutförvarsmetoden djupa borrhål. Presentationerna finns tillgängliga nedan.

Huvudförhandlingen om ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle hos Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt fjärde dag inleds idag, den 8 september, på Quality Hotel Nacka i Stockholm. Idag för Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, sin talan gällande metod- och platsval och säkerhet efter förslutning. MKG:s kanslichef, Johan Swahn, framför sin expertis i sak och Naturskyddsföreningens miljöjurister, Rebecca Nordenstam och Josia Hort, framför juridiska grunder till varför ansökan ska avstyrkas.

Föreningarna har också bjudit in experterna Olle Grinder, Roland Pusch, Karl-Inge Åhäll och Fergus Gibb som stöd för föreningarnas talan i vissa sakfrågor (samtliga presentationer finns att ladda ner nedan). Docent Olle Grinder pratar om sauna-effektens inverkan på säkerheten vid slutförvar av använt kärnbränsle enligt KBS-metoden. Roland Pusch, prof. em. Luleå Tekniska Universitet, framför sina synpunkter om beständigheten hos lerbufferten i HLW-förvar. Karl-Inge Åhäll, prof. em. i berggrundsgeologi, ifrågasätter varför en kustlokalisering av ett KBS-förvar förordas trots att det då inte går att optimera säkerheten. Avslutningsvis framför Fergus Gibb, prof. em. i petrologi och geokemi, sina kunskaper om Djupa borrhål som alternativ slutförvarsmetod.

På förmiddagen måndagen den 11 september fortsätter föreningarna med sina framföranden. Andrew Orrell är inbjuden av föreningarna för att framföra sin expertis om den alternativa slutförvarsmetoden Djupa borrhål.

 

Länkar:

Naturskyddsföreningens och MKG:s presentation, 170908 >>

Experternas presentationer: 

Olle Grinder – Sauna-effekten >>

Roland Pusch – Lerbufferten i HLW-förvar >>

Karl-Inge Åhäll – Platsvalet >>

Fergus Gibb – Djupa borrhål >> 

Fergus Gibb – Djupa borrhål (med text) >>

Naturskyddsföreningens och MKG:s samtliga yttranden som skickats till domstol och myndighet finns att ladda ner här >>

Förhandlingsordning huvudförhandlingen, 170704 >> 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev