Informationsbevarande uppmärksammas av SVT

I ett inslag den 5 februari 2021 uppmärksammar SVT Nyheter frågeställningen om hur framtida generationer ska kunna varnas för kärnavfall.

I inslaget medverkar Cornelius Holtorf, arkeolog knuten till Linnéuniversitetet i Kalmar. Han lyfter bland annat problemställningar kring att framtidens människor kommer leva i samhällen som skiljer sig från dagens och sannolikt talar andra språk.

Enligt Cornelius Holtorf kan även symboler bli svåra för framtidens folk att tyda, exempelvis den nya symbolen för fara för radioaktiv strålning som internationella atomenergiorganet IAEA tagit fram och som exempelvis innehåller pilar och en människa i rörelse som inte nödvändigtvis är så lätt att tolka utan vår samtida kontext.

SVT:s reportage tar även upp att det i Sverige diskuteras om det är möjligt att skapa ett kulturarv av avfall för radioaktivt avfall som ett sätt att nå framtida generationer där våra kärnavfallsrester, likt ringmuren i Visby och hällristningarna i Tanum. Olika kommunikativa insatser kan samverka till en berättelse om en fysisk lämning. På så vis kan vi aktivt skapa ett kulturarv, och använda det som ett kommunikativt medel till framtiden. 

Olyckligt nog är SVT:s inslag missledande vad gäller processen för det svenska kärnbränsleförvaret där inget avgörande beslut om förvarets framtid ännu fattats av regeringen. Det finns tvärtom starka skäl för regeringen att tillbakavisa industrins ansökan om att få bygga ett kärnbränsleförvar då den föreslagna förvarsmetodens hållbarhet kan ifrågasättas vetenskapligt.

Länk till SVT Nyheters reportage om informationsbevarande på dess webbplats:

Så ska framtidens folk varnas för kärnavfall, 210205 >>

Frågan om informationsbevarande och kulturarv diskuterades under en workshop som arrangerades i Stockholm den 21 – 23 maj 2019 av Kärnavfallsrådet, Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), Riksarkivet och Linneuniversitet. Bland deltagarna fanns inbjudna från kommuner, miljöorganisationer och industrin. Se länk till nyhet på MKG:s webbplats från detta möte nedan.

Länkar:

Internationell workshop om informationsbevarande, 190523 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev