Jordskalv endast ett par mil från Forsmark

På morgonen den 6 december inträffade en serie på minst sju jordskalv i havet utanför Skutskär bara några mil från Forsmark där kärnbränsleförvaret är tänkt att byggas. Det högsta uppmättes till 2,7 på Richterskalan. Jordbävningarna har skett i den geotektoniska skjuvzon som går genom Forsmark och som kärnavfallsbolaget SKB hävdar inte är seismiskt aktiv i området. 

Sveriges Radio har intervjuat seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet om skalven, och han säger att han inte varit med om något liknande med flera skalv i ungefär samma storlek efter varandra. Skalven kommer av att jordens stora tektoniska plattor rör sig mot varandra och då skapar tryck och spänningar som även påverkar oss i Sverige, trots att vi inte ligger nära en tektonisk platta.

Kärnavfallsbolaget SKB, som planerar att bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark, har också intervjuats i Sveriges Radio om skalven. SKB:s kommunikationschef Anna Porelius säger till Sveriges Radio att man kan känna sig trygg med att förvaret kommer klara skalv i framtiden, dels för att det ligger 500 meter under marken. Enligt Porelius blir det inte större skalv än 5,4 på Richterskalan, men SKB har räknat på 7,4. Det som bolaget inte diskuterar är att även mindre skalv i närtid kan påverka förvarets långsiktiga säkerhet. Om det sker ett skalv i Forsmark bör inte tillstånd ges för att påbörja deponering av använt kärnbränsle.

Under huvudförhandlingen av kärnbränsleförvaret hos mark- och miljödomstolen hösten 2017 lyfte MKG med medlemsföreningar att det finns en kontrovers om hur stora jordbävningar det kan äga rum under en istid och hur dessa kan påverka ett kärnbränsleförvar. Föreningarna anser att det behöver göras objektiva, allsidiga och oberoende utredningar av frågan.

 

Länkar:

Sveriges Radio ” Seismologen om jordskalven i Skutskär: Aldrig sett något liknande”, 221206 >>

Sveriges Radio ”SKB: Slutförvaret ska klara jordskalv”, 221206 >>

Tidigare nyheter på MKG:s hemsida: 

Kraftig jordbävning 15 mil från Forsmark, 140203 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev