Professorerna i korrosionslära Christofer Leygraf och Jinshan Pan vid KTH tillsammans med Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, skriver den 12 november på Dagens Nyheters debattsida. De vill att kärnkraftindustrins kärnavfallsbolag SKB publicerar detaljerade kopparkorrosionstresultat från de mest korroderade ytorna på de två 20-åriga försökspaket som bolaget hösten 2019 tog upp ur Äspölaboratoriet vid Oskarshamns kärnkraftverk. Uppdatering: Slutreplik publicerad den 28 november.
I LOT-experimentet har koppar legat nergrävt i kärnkraftsindustrins berglaboratorium under Äspö vid Oskarshamns kärnkraftverk. Två av försökspaket togs upp hösten 2019 av kärnkraftindustrins kärnavfallsbolag SKB. När resultat från försökspaketen redovisades hösten 2020 var det uppenbart att det fanns vetenskapliga brister i redovisningen. Kopparkorrosionen visade sig vara anmärkningsvärt stor och ändå hade bolaget inte i detalj redovisat korrosionen på de mest korroderade kopparytorna. Trots uppmaningar har bolaget vägrat redovisa dessa resultat och tyvärr har inte Strålsäkerhetsmyndigheten ingripit för att beivra denna ovetenskaplighet.
KTH-forskarna och föreningarna menar att regeringen bör kräva att de saknade försöksresultaten redovisas som en del av prövningen av tillståndet för det planerade kärnbränsleförvaret i Forsmark. Annars är det inte möjligt att korrekt kunna uppskatta riskerna som finns med den tilltänkta förvarsmetoden.
I ett yttrande till regeringen den 4 november menar Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG att den detaljerade analysen av de mest korroderade ytorna kan kompletteras med ett par förenklade nya försökspaket i Äspölaboratoriet. Kärnavfallsrådet har i ett yttrande till regeringen den 21 oktober sagt att det behövs nya experiment för att undersöka om koppar fungerar som tänkt i en förvarsmiljö, men att det kan göras efter ett tillåtlighetsbeslut om att få uppföra förvaret i Forsmark.
Föreningarna menar att samma kunskap kan fås på 6-12 månader genom att använda detaljerade korrosionsstudier på det mest korroderade ytorna i de upptagna korrosionspaketen tillsammans med några nya försök där syrgashalten mäts. Mer om detta kan läsas i länken till nyheten om yttrandet nedan.
Föreningarna har även lämnat in ett större yttrande till regeringen den 11 juni 2021 där de framför att de anser att det redan nu finns tillräckliga skäl för regeringen att inte ge tillåtlighet för kärnbränsleförvaret. Men att regeringen kan vidta fler åtgärder för att undersöka om koppar är ett tillräckligt bra kapselmaterial. Länk till nyhet om yttrandet finns nedan.
Uppdatering: Kärnavfallsbolaget SKB och två forskare har replikerat på artikeln och en slutreplik har publicerats den 28 november. Länkar till nyheter om detta finns nedan.
Länkar:
Här kan debattartikeln läsas på Dagens Nyheters hemsida >>
Uppdatering: Länk till nyhet på MKG:s hemsida om slutrepliken, 211128 >>
Uppdatering: Länk till nyhet på MKG:s hemsida om repliker, 211122, >>
Kärnavfallsrådet svarar på regeringens remiss om kapselfrågor, 211021 >>
Nyhet om Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG:s yttrande i sak den 11 juni, 210611 >>
Fler nyheter på MKG.s hemsida:
Nyhet på MKG:s hemsida om SSM:s svar på remissen, 211015 >>
Nyhet på MKG:s hemsida om remissen från regeringen, 210923 >>
Nyhet på MKGs hemsida om nya forskningsrön från KTH skickade till regeringen, 210326 >>
Nyhet om att Kärnavfallsrådet skickat rapport om gjutjärnsinsatsen till regeringen, 210914 >>
Nyhet om Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG:s yttrande i sak den 11 juni, 210611 >>
Fler nyheter:
SSM har inlett prövningen av ökad kapacitet för Clab, 211027 >>
SKB är nöjda med tidsplanen för Clab-prövningen, 210930 >>
Miljödomstolen återstartar Clab-prövningen: Föreläggande med tidsplansförslag till SKB, 210915 >>
Regeringen kungör beslutet om Clab, 210902 >>
SKB bemöter remissvaren om separat prövning av Clab, 210813 >>
Splittrad syn om att dela Clab och kärnbränsleförvarsprövningen, 210731 >>
MKG med medlemsföreningar svarar på regeringens remiss om separat prövning av Clab, 210629 >>
Regeringen remissar frågan om att dela Clab- och kärnbränsleförvarsprövningen, 210620 >>
Nyhet om Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG:s yttrande i sak den 11 juni, 210611 >>