Miljödepartementet får skrivelse från forskare inom geologi

De två forskarna Herbert Henkel, geofysiker och Nils-Axel Mörner, geolog har skickat in en gemensam skrivelse till Miljö- och energidepartementet den 17 juni. Forskarna hänvisar till mark- och miljödomstolens yttrande från den 23 januari och påpekar brister i kärnavfallsbolaget SKB:s ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle i frågor om berggrundens stabilitet.  

Forskarna Herbert Henkel, geofysiker och docent i historisk och allmän geologi samt Nils-Axel Mörner, geolog och docent i kvartärgeologi, paleogeofysik och geodymanik, har skickat in en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet den 17 juni. Forskarna deltog även under höstens huvudförhandling hos mark- och miljödomstolen i ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Med hänvisning till domstolens yttrande till regeringen den 23 januari kommenterar dom kärnavfallsbolaget SKB:s saknade underlag i ansökan. Forskarna skriver bl.a.:

”Vi, som är från SKB fristående forskare inom geofysik, geodynamik och hydrogeologi vill här påpeka de anmärkningsvärda bristerna i fakta om berggrundens stabilitet som anförts av SKB och det ännu mer anmärkningsvärda förslaget att placera allt avfall i en på goda grunder misstänkt aktiv skjuvzon.” 

Forskarna listar därefter tio punkter med information som inte finns tillgängligt i ansökan, bl.a. saknas studier av höjddata, flygmagnetisk data och tyngdkraftsdata som kan visa att förvaringsområdet ligger i en regional skjuvzon. Sammanfattningsvis lyfter även forskarna kort korrosionsproblematiken och skriver att det vore ett fatalt misstag att lokalisera allt kärnavfall i en potentiellt instabil berggrund inkapslat i korroderande material i en berggrund med rörligt grundvatten.  

Länkar: 

Henkel och Mörners skrivelse till regeringen, 180617 >>

Fler skrivelser inskickade till regeringen, nedladdningsbara på MKG:s hemsida >> 

Aktbilagor från domstolens prövning >> 
För Henkell se aktbilagorna 683, 788, 811, 823, 825
För Mörner se aktbilagorna 603 606, 607, 610, 634, 678, 817, 818, 819

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev