Rapporten från upptaget av LOT A2-paketet i Äspö-laboratoriet slutligen publicerad

Efter att ha dröjt med publiceringen i flera år har nu Kärnavfallsbolaget SKB släppt slutrapporten från upptaget av paketet A2 i LOT-försöket i berglaboratoriet i Äspö nära Oskarshamns kärnkraftverk. LOT A2-paketet har varit uppvärmt en simulerad slutförvarsmiljö i drygt 5 år. Rapporten släpptes samma dag som Kärnavfallsrådets kopparkorrosionsseminarium och därför kunde inte experterna på mötet ta del av slutrapporten innan mötet. Rapporten visar på oväntad hög kopparkorrosion som kärnavfallsbolaget försöker förklara med att det stängts in syre i försöket. Trots att det nu är känt att syre snabbt förbrukas i slutförvarsmiljön.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har under drygt ett år försökt granska de försök på barriärerna av koppar och lera som kärnavfallsbolaget SKB genomför i en slutförvarsliknande miljö i berglaboratoriet på Äspö vid Oskarhamns kärnkraftverk. Försöken visar generellt på oväntat höga kopparkorrosionshastigheter. Nu har kärnavfallsbolaget SKB, efter snart fyra år från upptaget av det s k A2-paketet i LOT-projektet, publicerat resultaten från försöken. Rapporten finns nedan. I LOT A2-paketet har koppar och lera varit uppvärmda i drygt 5 år. För att förklara den kraftiga kopparkorrosionen måste bolaget anta att det stängts in stora mängder syre i försöket. Samtidigt visar andra försök att syre snabbt förbrukas i en slutförvarsmiljö, på dagar eller veckor. Bakterier i grundvattnet förbrukar syre och syre förbrukas även snabbt i bentonitlera. Rapporter som visar på detta finns nedan.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar att resultaten från LOT-försöken måste bearbetas ytterligare och eventuella kopplingar till KTH-forskarnas arbete med kopparkorrosion i en syrefri miljö utredas. Strålsäkerhetsmyndigheten genomför nu en expertgranskning av kopparkorrosionsförsöken i Äspö-laboratoriet med externa experter från Storbritannien.

Det finns ytterligare tre försökspaket i LOT-projektet. Paketet LOT S2 skulle tagits upp efter att analysen av LOT A2 var klar. Nu har paketet varit uppvärmt i snart 10 år. MKG anser att paketet ska tas upp och analyseras innan kärnavfallsbolaget lämnar in sin ansökan om att få bygga ett slutförvar. MKG kräver att upptaget måste ske med deltagande av från SKB och dess konsultbolag fristående forskare.

Merparten av de rapporter som kärnavfallsbolaget SKB publicerar med resultat från Äspölaboratoriet är så kallade IPR-rapporter som bolaget anser vara företagsinterna. MKG har fått tillgång till ett flertal rapporter och har publicerat dem på vår hemsida för att göra dem mer allmänt tillgängliga. En länk till rapporterna finns nedan. Där finns även ett utkast till LOT A2-raporten från hösten 2008.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar att det i Äspö-laboratoriet finns kunskap som nu bara SKB och dess konsulter har tillgång till, men som skulle kunna bidra för att förstå de korrosionsprocesser som sker i vatten mellan koppar och bentonit i en slutförvarsmiljö. MKG menar att det är olyckligt att experterna som deltog på Kärnavfallsrådets kopparkorrosionsseminarium den 16:e november (länk nedan) inte hade tillgång till slutrapporten från upptaget av LOT A2-paketet.

Rapport från upptaget av LOT A2-paketet (SKB TR-09-29) >>

Rapport som visar att bakterier i grundvatten snabbt förbrukar syret (SKB TR 01-05 om Rex-projektet) >>

Rapport som visar att syre snabbt förbrukas i bentonitlera (Posiva WR 2007-62) >>

Nyhet om att MKG lagt ut rapporter från försöken i SKB:s berglaboratorium i Äspö >>

Nyhet om Kärnavfallsrådets internationella seminarium om kopparkorrosion >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev