Regeringen minskar stödet till miljöorganisationers arbete med kärnavfallsfrågor

Regeringen minskar stödet via statsbudgeten för miljöorganisationers arbete med kärnavfallsfrågor. De 3 miljoner kronor som funnits tillgängliga i olika stödsystem sedan 2005 minskas till 2 miljoner för 2023. Informationen finns i regeringens regleringsbrev för Naturvårdsverket för 2023, som det togs beslut om den 22 december. Ansvaret för fördelning och uppföljning av användning ligger kvar hos Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, som för 2022 erhöll 1 850 000 kr av medlen, måste nu omorganisera verksamheten (kansli och personal), men det är bra att regeringen ger möjlighet till att detta kan göras under ordnade former. En viktig fråga för föreningen är om förändringen från regeringens sida är en början på en fortsatt nerskärning eller om avsikten är att stödet även i fortsättningen ska ligga på denna nivå.

Stöd för ideella miljöorganisationers arbete med kärnavfallsfrågor har genom åren först kommit ur kärnavfallsfonden och sedan 2017 ur statsbudgeten. Fördelning och kontroll av användning av medel har hela tiden administrerats av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Så sent som i somras föreslog den tidigare regeringen ett system för långsiktigt stöd för kommuners och miljöorganisationers fortsatta medverkan i olika beslutsprocesser som rör kärnavfall. Det skulle dels kunna röra sig och att följa med i den stegvisa prövningen av kärnbränsleförvaret som SSM kommer att genomföra enligt kärntekniklagen. Men också att kunna följa forskningsfrågor och frågan om att föra information in i framtiden.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, som för 2022 erhöll 1 850 000 kr av medlen, måste nu omorganisera verksamheten (kansli och personal) men det är bra att regeringen ger möjlighet till att detta kan göras under ordnade former. En viktig fråga för föreningen är om förändringen från regeringens sida är en början på en fortsatt nerskärning eller om avsikten är att stödet även i fortsättningen ska ligga på denna nivå. MKG har ställt frågan till regeringen.

Länkar: 

Regleringsbrevet för Naturvårdsverket för 2023 (medlen finns på sidan 13), 221222 >>

Fler nyheter på MKG:s hemsida:

Artikel i Sveriges Natur: Oro för nedlagd kärnavfallsgranskning, 221219 >>

MKG med medlemsorganisationer yttrar sig till regeringen om långsiktiga medel, 221011 >>

Regeringen föreslår långsiktiga medel till kommuner och miljöorganisationer – Kärnavfallsrådet avvecklas, 220711 >>

SSM skär ner MKG:s medel för 2022 kraftigt – ger pengarna till kärnkraftsfrämjare, 220413 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev