SKB yttrar sig om regeringens kopparkapselremiss

Kärnavfallsbolaget SKB har skickat in ett yttrande till regeringen angående den remiss om kopparkapslar som regeringen skickat till SSM och Kärnavfallsrådet.

Regeringen skickade i september ut en remiss angående kärnavfallsbolaget SKB:s ansökan om att få bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark, där remissinstanserna Strålsäkerhetsmyndigheten SSM och Kärnavfallsrådet ombads uttala sig om ny forskning kring kopparkapselns skyddsförmåga. Det regeringen önskade svar på var om två vetenskapliga dokument innehåller ny information som påverkar hur regeringens beslut i prövningen bör tas. Dessutom ville regeringen få svar på frågan om det finns information från LOT-försöken vid Äspölaboratoriet som bör redovisas och utvecklas och som har betydelse för bedömningen avseende kapselns hållbarhet.

Kärnavfallbolaget har den 19 oktober skickat ett yttrande med kommentarer om remissen. I yttrandet lägger bolaget vikt vid att den ena artikeln funnits hos regeringen sedan mars och att den andra har kopplingar till Kärnavfallsrådets sakkunniga. Därefter avfärdar bolaget att det skulle behövas vidare forskning och redovisning av LOT-försöket trots att information om all korrosion på försökspaketen inte offentliggjorts.

SSM svarade på remissen den 15 oktober och Kärnavfallsrådet den 21 oktober. Rådet ansåg att det behövs mer kopparkorrosionsforskning och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG skickade den 22 oktober ut ett pressmeddelande som åter lyfte vikten av att utnyttja LOT-försöket för att får fram viktig information om kopparkapselns långsiktiga integritet innan regeringen tar ett beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken. Länkar till nyheter om detta finns nedan.

 

Länkar:
Yttrandet från SKB, 211019 >>

MKG:s pressmeddelande angående Kärnavfallsrådets remissvar till regeringen, 211022 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om Kärnavfallsrådets svar på remissen, 211021 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om SSM:s svar på remissen, 211015 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att Naturskyddsföreningen och MKG skickat skrivelser om LOT-försöket till Kärnavfallsrådet och SSM, 211005 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om remissen från regeringen, 210923 >>

Nyhet om remissen på regeringens hemsida, 210923 >>

Nyhet på MKGs hemsida om nya forskningsrön från KTH skickade till regeringen, 210326 >>

Nyhet om att Kärnavfallsrådet skickat rapport om gjutjärnsinsatsen till regeringen, 210914 >>

Nyhet om Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG:s yttrande i sak den 11 juni, 210611 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev