SSM begär komplettering av SKB om kopparkorrosion i syrgasfritt vatten

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, begärde den 14 februari kompletterande information angående korrosion av koppar i syrgasfritt vatten som underlag i prövningen av kraftindustrins kärnavfallsbolags, SKBs, ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Uppdatering: SKB har svarat att de ska skicka kompletteringen den 16 april till SSM. Se länk nedan.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, befinner sig nu i den inledande sakgranskningen av kraftindustrins kärnavfallsbolags, SKBs, ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Syftet med den inledande sakgranskningen är att få en övergripande bild av ansökningsunderlaget och begära in de kompletteringar som behövs för att huvudgranskningen ska kunna påbörjas. Den 14 februari skickade SSM in en begäran till SKB med en önskan om kompletterande information angående koppar i syrgasfritt vatten. SSM önskar ”klargörande om hur denna korrosionsprocess kan påverka kopparkapslarnas långsiktiga integritet och säkerhetsanalysens resultat.” SSM listar därefter fem punkter och beskriver sedan skälen för begäran. SSM önskar att kompletteringarna eller en tidplan med tillhörande strategi för dess framtagande lämnas till myndigheten senast den 20 mars 2012.

Myndigheten har genom att finansiera forskning vid Studsvik under 2010-2011 upprepat det försök som KTH-forskarna Gunnar Hultquist och Peter Szakálos m fl tidigare genomfört där en kopparbit utsätts för rent syrgasfritt vatten i en laboratorieutrustning. Resultaten påvisar att vätgas bildads och att kopparytan korroder även i en miljö där det inte finns syrgas. Resultatet kan påverka den långsiktiga säkerheten av SKB:s föreslagna KBS-metod som går ut på att förvara det använda kärnbränslet i kopparkapslar 500 meter ner i berget.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att en komplettering med mer forskning om hur slutförvaret påverkas av kopparkorrosion är nödvändig innan det är möjligt att gå vidare till sakgranskningen av slutförvarsansökan.

 

Länkar

SSMs begäran om komplettering, 120214 >>

Nyhet på SSM:s hemsida, 120305 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om SSM-rapporten som bekräftar KTH-forskarnas kopparkorrosionsförsök, 111220 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att SKB skriver till SSM om kopparkorrosion, 111230 >>

Mer information om kopparkorrosion på MKG:s hemsida >>

Mer information om hur myndighetens prövningsprocess går till på MKG:s hemsida >>

Uppdatering:
Nyhet på MKG:s hemsida om att SKB skickar kompletteringen om kopparkorrosion den 16 april, 120320 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om att SKB skickar kompletteringen, 120416 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev