KASAM startar genomlysningsprojekt

Statens råd för kärnavfallsfrågor, KASAM, har påbörjat ett projekt för att genomföra en genomlysning av kärnavfallsfrågan.

Kärnkraftsindustrins planer för ett slutförvar av använt kärnkraftsbränsle ger ett behov genomlysning av beslutsprocess och beslutsunderlag på kärnavfallsområdet. Statens råd för kärnavfallsfrågor, KASAM, har därför påbörjat ett projekt för genomlysning av beslutsprocess och beslutsunderlag på kärnavfallsområdet.

Projektet är tänkt att bidra till en tydlig genomlysning av beslutsprocess (regelsystem och olika aktörers roller) respektive beslutsunderlag (kärnkraftsindustrins arbete samt andra aktörers bedömningar av industrins arbete) inför kommande tillståndsprövningar av ett slutförvar för använt kärnbränsle. Genomlysningen kommer att innefatta en kunskapsuppbyggnad genom seminarier, utfrågningar och liknande verksamhet som bidrar till att stärka KASAM:s roll som rådgivare till regeringen.

Projektet har startats med en förstudie under hösten 2006. Till denna förstudie har Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, i två dokument bidragit med frågeställningar som föreningen anser viktiga att lyfta upp för genomlysning, bland annat:

  • Det samhälleliga ändamålet med slutförvarsprojektet
  • Alternativa metoden djupa borrhål
  • Alternativ lokalisering i ett inströmningsområde inåt landet
  • Påverkan på ett slutförvar under istider
  • Återtagbarhet eller långsiktig miljösäkerhet
  • Safeguards/fysiskt skydd för ett slutförvar
  • Scenarier för avsiktliga och spekulativa intrång
  • Koppling mellan val av metod och långsiktiga risker för kärnvapenspridning
  • Koppling mellan slutförvar av använt kärnkraftsbränsle och långsiktiga globala energiframtider
  • Förändrat miljötänkande kopplad till syn på slutförvarsfrågan

 MKG:s input till KASAM:s genomlysningsprojekt >>

 MKG:s beslutsprocessfrågor av fortsatt intresse >>

 

Projektbeskrivning för KASAM:s genomlysningsprojekt >>

Mer information genomlysningsprojektet finns på KASAM:s hemsida >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev