Om slutförvaring av kärnkraftsavfall i Sydsvenskan: "Miljörörelsen tar strid om atomsoporna"

Sydsvenskan presenterade den 23 oktober en artikel om diskussionerna kring valet av slutförvaringsmetod för det högaktiva kärnavfallet. Artikelns titel är ”Miljörörelsen tar strid om atomsoporna” och intervjuade är bland annat Johan Swahn från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, och Johanna Sandwall från Statens strålskyddsinstitut, SSI.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, tar inte ställning till vilken metod som slutligen ska användas för slutförvar av högaktivt kärnkraftsavfall. MKG förordar inte en viss metod men vill att den miljömässigt bästa metoden ska användas på den för den metoden miljömässigt bästa platsen. MKG anser däremot att det nu är viktigt att utreda om metoden djupa borrhål har förutsättningar att bli en långsiktig säker slutförvarsmetod. Detta eftersom det finns utredningar som menar att det skulle kunna vara så. Dessutom krävs en utförlig alternativredovisning vid miljöprövningen av verksamheten slutförvaring av högaktivt kärnkraftsavfall enligt Miljöbalken.

MKG anser att det finns en rad problem med att slutförvara ett så farligt avfall nära ytan och att det ser ut att finnas miljöfördelar med djupa borrhål. Metoden djupa borrhål innebär en deponering av kärnavfallet på 3-5 km. På dessa djup har grundvattnet inte kontakt med biosfären och en högre säkerhet eftersom ett läckage inte når människa och natur.

Det är inte bara miljörörelsen som vill att alternativen ska bli mer utredda. Även SSI har i flera år påpekat att alternativet djupa borrhål bör utredas mer utförligt.

Se artikeln på Sydsvenskans hemsida >>

Läs MKG:s kommentarer på kärnkraftindustrins kommentarer på djupa borrhål >>

Läs mer om djupa borrhål på MKG:s hemsida >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev