Pressmeddelande

Radioaktivt kärnavfall riskerar att läcka i framtiden

– Svenska myndigheter måste agera kraftfullare för ett säkert slutförvar av kärnavfall. Annars riskerar det planerade slutförvaret för använt kärnkraftsbränsle från kärnkraften att läcka radioaktivitet i framtiden. Det menar Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, efter en granskning av kärnkraftsindustrins avfallsprojekt.

MKG arbetar med medel ur statliga Kärnavfallsfonden för att bland annat granska kärnkraftindustrins planer att deponera det använda kärnbränslet från kärnkraften i tunnlar ca 500 meter under jorden. Det finns ett flertal viktiga men obesvarade miljöfrågor som rör säkerheten under en istid för ett slutförvar för detta kärnavfall, som är kraftigt radioaktivt. Förändringar i grundvattnets kemiska egenskaper i kombination med större jordbävningar kan skada de kopparkapslar och den lera som ska skydda kärnavfallet. Då skulle större läckage kunna uppstå.

– Det använda kärnbränslet från våra kärnkraftverk är det mest miljö- och hälsofarliga avfall som människan skapar och det måste tas om hand på ett säkert sätt. Myndigheterna har ställt kravet att den slutförvarslösning som väljs ska hålla i minst 100 000 år, påpekar Johan Swahn, kanslichef vid MKG. I sitt granskningsarbete har MKG upptäckt att de ansvariga myndigheterna, Statens kärnkraftinspektion, SKI, och Statens strålskyddsinstitut, SSI, i dagsläget inte tillräckligt aktivt arbetar med frågor om istidernas framtida inverkan på säkerheten av det planerade slutförvaret.

- Kärnkraftsindustrin planerar att lämna in en ansökan om att få bygga ett slutförvar redan om något år. Därför är det viktigt att myndigheterna agerar snabbt. De måste ta initiativet och lägga mer resurser på att styra kärnkraftsindustrin och utvecklingen med syfte att stärka säkerheten, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, en av de föreningar som ingår i MKG.

MKG har skrivit ett brev till SKI och SSI för att få svar på hur de tänker arbeta med frågorna om istidssäkerhet i framtiden.

Mer information:

  • Johan Swahn, kanslichef MKG, 070-467 37 31
  • Mikael Karlsson, ordförande SNF, 070-316 27 22

MKG:s brev till SKI och SSI och mer information om MKG:s granskningsarbete finns på www.mkg.se.


  Läs MKG:s pressmeddelande från 2006-04-20 >>


Läs MKG:s nyhet från 2006-04-19 >>


  Läs MKG:s brev till myndigheterna SSI och SKI >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev