Klartecken för rivning av Studsviks forskningsreaktorer R2 och R2-0

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har gett AB SVAFO klartecken att riva forskningsreaktorerna R2 och R2-0 i Studsvik. Svafo planerar att påbörja rivningen i februari nästa år. SSM vill dock att SVAFO kompletterar sin säkerhetsredovisning med fler redovisningar vad gäller hantering av kärnämne och kärnavfall.

AB SVAFO har i uppgift att hantera, behandla och se till att slutförvaring sker av det historiska kärnavfallet från tiden innan kärnkraftverkens drift samt för att riva gamla kärntekniska anläggningar. Ägarna är svenska kärnkraftsbolag, bl.a. Forsmarks Kraftgrupp AB och OKG AB. Verksamheten bedrivs utan vinstintressen och finansieras av medel ur kärnavfallsfonden, i enlighet med lagen (1988:1597) om finansiering av hanteringen av visst radioaktivt avfall m.m. Även kallad Studsvikslagen. 

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, godkände den 21 oktober SVAFO ansökan om avveckling av R2-anläggningen (med reaktorerna R2 och R2-0) i Studsvik, utanför Nyköping. Reaktorerna har bland annat använts till tester av kärnbränsle, tester av olika material samt framställning av medicinska och industriella radioaktiva isotoper. De användes från 1960 fram till 2005. Godkännandet gäller för den inledande etappen av rivningen, rivningen av själva reaktorerna, som Svafo planerar att starta i februari nästa år. Inför kommande etapper behövs nya godkännanden från myndigheten.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, anger i sin granskningsrapport, som medföljer beslutet, att SVAFO inte i tillräcklig stor omfattning har uppfyllt kraven på redovisning av kärnämne och kärnavfall i sin säkerhetsredovisning. Det som SVAFO behöver uppdatera är:

- hantering av kärnavfall på anläggningen med hänsyn till säkerhet och strålskydd. I SAR (säkerhetsredovisningen) beskrivs hanteringen alltför översiktligt
- redovisningen av interna avfallstransporter. Det saknas tydliga gränsvärden då de värden som anges i SAR endast beskrivs som riktvärden att eftersträva.
- mätmetoder för bestämning av mängder och slag av radioaktiva ämnen. Det saknas en tydlig kravbild för vilka nuklider som ska mätas.  

Bristerna i säkerhetsredovisningen skulle kunna leda till bl.a. spridning av kontamination, ökade stråldoser till personalen och felaktig kategorisering av avfallet. 

Denna brist ska åtgärdas och redovisas till SSM innan reaktorerna börjar rivas.

R2-anläggningen är den andra reaktoranläggningen som rivs i Sverige. Den första var forskningsreaktorn R1 vid Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Den revs 1982.

 

Länkar:

Nyhet på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida, 141024 >>

Strålsäkerhetsmyndighetens beslut, 141021 >> 

Granskningsrapport - SAR (Säkerhetsredovisning) och STF (Säkerhetstekniska driftförutsättningar), 141021 >>

Granskningsrapport – avfallsplan >>

 

 
 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev