Efter att Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt i september höll huvudförhandlingen om tillstånd och villkor för det planerade kärnbränsleförvaret i Forsmark (mål M 1333-11 och mål M 4842-23) kom domstolens dom i målen den 24 oktober, 2024. Miljödomstolen beslutade att ge tillstånd med villkor enligt miljöbalken för kärnbränsleförvaret. Domstolen beslutade inte om några villkor rörande långsiktig strålsäkerhet.
Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, ville att ansökan i första hand skulle avslås och i andra hand att domstolen skulle ge ett tillstånd med ett antal villkor rörande långsiktig strålsäkerhet. MKG anser att det innebär en betydande risk för framtida generationer att kärnbränsleförvaret fick tillstånd och att de villkor som meddelats är för svaga. Det finns risker för att förvaret börjar läcka radioaktiva ämnen bara om några hundra år om de konstgjorda barriärerna av koppar (inkapsling) och lera inte fungerar som tänkt.
Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG har föreslagit att domstolen skulle fastställa ett antal villkor rörande långsiktig miljösäkerhet med prövotider. Det handlar bland annat om villkor om mer forskning om de konstgjorda barriärerna (kopparkapsel och lerbuffert) där framstående korrosionsforskare vid KTH kraftigt har kritiserat användning av koppar som inkapslingsmaterial, och om villkor för ett demonstrationsförvar där använt kärnbränsle använd i försök. Här har även det nedlagda Kärnavfallsrådet haft villkorsförslag inför regeringens beslut att godkänna förvaret i januari 2022.
Miljödomstolen valde att inte ta med några villkor rörande långsiktig miljösäkerhet i domen. Villkoren gäller endast lokala miljöfrågor och frågor som rör naturvärden. Detta betyder att det endast är Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) som i framtiden ska se till att tillräcklig forskning utförs. Detta är ett betydande problem eftersom SSM visat så lite intresse i att ny kunskap tas fram och tas tillvara i myndighetens miljöprövning enligt kärntekniklagen. T.ex. har myndigheten inte brytt sig om att det fem år efter upptaget inte kommit några resultat från leranalyserna från de försökspaket i LOT-experimentet i Äspölaboratoriet som togs upp hösten 2019. Myndigheten verkar inte heller ha något intresse av det sista LOT-försökspaketet som redan kan ha tagits upp utan några garantier för att det blir vetenskapligt undersökt. Kopparstudierna på försökspaketen som togs upp hösten 2019 blev inte vetenskapligt genomförda och det godkändes anmärkningsvärt nog av SSM. Mer om villkorsförslagen finns i nyheterna nedan om huvudförhandlingen och föreningarnas yttrande i oktober 2023.
Föreningen har dessutom avstyrkt att verkställighetsförordnande meddelas med tanke på de skador som kan uppstå beträffande ett stort antal värdefulla naturmiljöer i området. Med detta menas bl. a. att kärnavfallsbolaget inte skulle får hugga ner den fina skog (se bild) som finns söder om Forsmarks kärnkraftverk eller fylla i gölar där gölgrodor och större vattensalamander finns innan tillstånd äger laga kraft efter eventuella överklaganden.
Domstolen medgav verkställighet så att det går att börja hugga ner träden på området innan årsskiftet.
Domen finns nedan och den gäller både det ursprungliga kärnbränsleförvarsmålet (M 1333-11) från 2011 och det mål som tillkom 2023 när kärnavfallsbolaget SKB lämnade in en kompletterande ansökan om viss verksamhet i Forsmark (M 4842-23). Domstolen kom även med en dom i artdispendsmålet där MKG m.fl. miljöorganisationer 2013 överklagade Länsstyrelsen i Uppsala läns beslut om att ge en generell dispens att döda rödlistade arter i området (M 4617-13). Domstolen beviljade länsstyrelsen dispens. Domarna finns nedan.
Nästa steg i miljöprövningen av kärnbränsleförvaret är att SSM ska godkänna en ny säkerhetsanalys för kärnbränsleförvaret (PSAR) som ersätter den säkerhetsanalys som lämnade in 2011 tillsammans med ansökan. Ett godkännande krävs för att påbörja anläggandet av underjordsdelen av förvaret. Kärnavfallsbolaget SKB har redan publicerat PSAR på bolagets hemsida (se nyhet nedan).
MKG anser att det är viktigt att mark- och miljödomstolen inte avsäger sig rätten att återkomma i frågor som rör långsiktig säkerhet åtminstone en gång till innan SSM, kanske om tio år, ger ett godkännande för provdrift av kärnbränsleförvaret. Då behövs det ett villkor med prövotid om detta i domen. MKG har därför den 14 november tillsammans med Östhammars Naturskyddsföreningen överklagat domen till Mark- och miljödomöverdomstolen för att försöka få en ändring av domen. Se nyhet om detta nedan.
Länkar:
Dom från mark- och miljödomstolen i målen M 1333-11 och M 4842-23, 241024 >>
Dom från mark- och miljödomstolen i artdispensmålet (M 4617-13), 241024 >>
Nyhet i SR Ekot om beslutet, 241024 >>
Nyheter i TV4 Nyheterna om beslutet, 241024>>
Nyhet om beslutet på miljödomstolens hemsida, 241024 >>
Nyhet på kärnavfallsbolaget SKB:s hemsida om beslutet, 241024 >>
Nyhet om att SKB publicerar en ny säkerhetsanalys (PSAR) för kärnbränsleförvaret, 230222 >>
Nyhet på MKG:s hemsida om att domen är överklagad till mark- och miljööverdomstolen, 231114 >>
Tidigare nyheter i frågan på MKG:s hemsida:
Miljödomstolen kungör huvudförhandlingen om tillstånd och villkor för kärnbränsleförvaret, 240618 >>
Naturskyddsföreningen m.fl. skickar yttrande om kärnbränsleförvaret till miljödomstolen, 240212 >>
SKB bemöter synpunkter om kärnbränsleförvaret i domstolen, 231219 >>
Miljödomstolen meddelar en tidsplan för kärnbränsleförvarsmålet, 230815 >>
Miljödomstolen kungör begäran om tillstånd för kärnbränsleförvaret, 230815 >>
SKB begär tillstånd för kärnbränsleförvaret hos miljödomstolen, 230630 >>
Högsta förvaltningsdomstolen godkänner regeringens kärnbränsleförvarsbeslut, 230511 >>
Nyhet om att KTH-forskare svarar på SKB-kritik av kopparkorrosionsartikel, 230401 >>
Nyhet om Naturskyddsföreningens, Jordens Vänners och MKG:s yttrande över Fud-22, 230120 >>
Nyhet om Kärnavfallsrådets yttrande till regeringen över Fud-22, 221229 >>
Nyhet på MKG:s hemsida om KTH-forskarnas studie i Corrosion Science i november 2022, 221121 >>
Sveriges Natur: Tidigare SSM-korrosionsexpert kritiserar kärnbränsleförvarsbeslut, 220211 >>