I januari 2022 gav regeringen s.k. tillåtlighet enligt miljöbalken för kärnbränsleförvaret vid Forsmarks kärnkraftverk och en inkaplingsanläggning vid Oskarshamns kärnkraftverk. Det innebär att miljöprövningen fortsätter i mark- och miljödomstolen för att få tillstånd för anläggningarna med tillhörande villkor. Den 30 juni 2023 lämnade kärnavfallsbolaget SKB in en begäran om tillstånd med förslag på villkor i målet (M 1333-11) och en ny ansökan rörande "vissa verksamheter och åtgärder" vid kärnbränsleförvarsanläggningen (M 4842-23). Den 15:e och 16:e augusti kungjorde domstolen dessa och synpunkter kunde lämnas under hösten. Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG skickade in ett yttrande den 26 oktober. Den 19 december lämnade bolaget in ett bemötande av synpunkterna. Samtidigt redovisades prövotidsvillkoret om ökad säkerhet i Clab till domstolen. Uppdatering: Domstolen har den 21 december 2023 skickat ut en underrättelse och gett motparterna till den 12 februari 2024 på skicka in ett yttrande över bemötandet.
I bemötandet justerar kärmavfallsbolaget SKB ett yrkande om arbetstid och justerar vissa villkorsförlag rörande energianvändning, energihushållningsplan, utsläpp av sanitärt spillvatten, dagvatten, avveckling och återställning av Clink, utformning av underjordsanläggningen, villkor för tätningsåtgärder, vattentillförsel och vattenavledning, och hantering av bergmassor.
Bolaget är dock emot att ett villkor läggs till om att kärnavfallsbiolaget vid förfrågan ska tillhandahålla bergmassor till Svenska Kraftnät för ändamålet att begränsa buller från transformatorstationen väster om Forsmarks kärnkraftverk som Naturskyddsföreningen i Östhammar vill. Något som Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, stödjer.
Inte oväntat är bolaget de villkorsförslag kopplat till långsiktig strålsäkerhet som Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, vill se. De rör redovisning av forskningsresultat för koppar och lera, fortsatt forskning bl.a. fullskaleförsök och en pilotfas. Länk till nyhet om föreningarna yttrande den 26 oktober finns nedan. Även en länk till andra yttranden som bemöts finns där.
Däremot går kärnavfallsbolaget med på att föreningarnas och Naturvårdsverkets synpunkt att kärnbränsleförvaret under mark ska uppföras endast inom de inom de yttre gränser som angetts i bilaga K:31 i ansökan om tillstånd som lämnades in i somras. Bolaget hade velat lägga till följande text:
"Om det finns särskilda skäl får avvikelser från vad som anges i bilagan ske efter godkännande av behörig tillsynsmyndighet enligt miljöbalken. Avvikelsen får endast tillåtas om Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att avvikelsen inte försämrar säkerheten med avseende på olägenheter av joniserande strålning under drift alternativt efter förslutning."
Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, tyckte att detta var ett acceptabelt tillägg men bolaget backade.
Bolaget bemöter även föreningarnas synpunkter rörande artskydd och synpunkter som framförts om påverkan på natura 2000-områden, bland annat av Statens geotekniska institut, SGI.
Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG vill inte att domstolen ger ett verkställighetsförordnande innan domen äger laga kraft. Bolaget visar varför ett sådant behövs, bl.a., vill bolaget hugga ner den natturvärdesrika skog som finns på området där ovanjordsdelen av kärnbränsleförvaret är tänkt att byggas. Bolaget skriver:
"SKB förutser att vissa åtgärder kan komma att behöva vidtas med stöd av ett verkställighetsförordnande. Sådana åtgärder innefattar bland annat förberedande arbeten såsom skogsavverkning, uppförande av bergupplag med tillhörande bergkross och vattenreningsanläggningar, utfyllnad av driftområde i Asphällsfjärden samt berörda gölar och schaktning, uppförande av en bro över kylvattenkanalen samt genomförande av ridåinjektering inom Söderviken och uppförande av temporär förskärning till ramp inom verksamhetsområdet för ovanmarksanläggningen. Vissa åtgärder kan bli aktuella att påbörja i Forsmark under hösten år 2024."
I bemötandet redovisar även kärnavfallsbolaget resultaten av de utredningar som företagits inom ramen för prövotidsförfarandet för tillståndet som domstolen gav sommaren 2023 att utöka mängden kärnbränsle till 10 000 ton i mellanlagret för använt kärnbränsle. Detta innebär bl.a. ett förbättrat kylsystem för anläggningen. Det återstår att se om Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, är nöjd med förslaget som myndigheten även slutligen måste godkänna i den slutgiltiga säkerhetsanalys för tillståndet att lagra mer, SAR.
Mark- och miljödomstolen förväntas skicka bemötandet på remiss med möjlighet att lämna synpunkter till den 12 februari 2024. SSM har begärt och fått anstånd till den 26 januari.
Uppdatering: Domstolen har den 21 december 2023 skickat ut en underrättelse och gett motparterna till den 14 februari 2024 på skicka in ett yttrande över bemötandet.
Domstolen beräknar kunna kungöra huvudförhandlingen i april och den planeras till den 20-24 maj 2024. Domstolen kan om tidsplanen hålls lämna en avgörande i juni-augusti 2024.
Länkar:
Bemötande jämte bilagor från kärnavfallsbolaget SKB, 231219 >>
Bilaga K:37 Samlade förslag till villkor KBS-3 >>
Bilaga K:39 Artskyddsinventering och kvartärgeologisk undersökning i Storskäret, 231215 >>
Bilaga K:40 Åtaganden i mål M 1333-11, 231218 >>
Bilaga K41 Prövotidsredovisning strålsäkerhetshöjande åtgärder i Clab, 231219 >>
Bilaga K:42 SKB Clab och Clink, Oskarshamn, 231215 >>
Bilaga K:43 Kopior av ingivna yttranden till regeringen, 231219 >>
Bilaga K:31 från ansökan som anger kärnbränsleförvarets verksamhetsområden, 230629 >>
SSM:s ansökan om anstånd för yttrande till den 26 februari som beviljades den 20 december, 231208 >>
Uppdatering: Underrättelse från domstolen med möjlighet att skicka in ett yttrande över bemötandet, 231221 >>
Tidigare nyheter i frågan på MKG:s hemsida:
Miljödomstolen meddelar en tidsplan för kärnbränsleförvarsmålet, 230815 >>
Miljödomstolen kungör begäran om tillstånd för kärnbränsleförvaret, 230815 >>
SKB begär tillstånd för kärnbränsleförvaret hos miljödomstolen, 230630 >>
Högsta förvaltningsdomstolen godkänner regeringens kärnbränsleförvarsbeslut, 230511 >>
Nyhet om att KTH-forskare svarar på SKB-kritik av kopparkorrosionsartikel, 230401 >>
Nyhet om att SKB publicerar en ny säkerhetsanalys (PSAR) för kärnbränsleförvaret, 230222 >>
Nyhet om Naturskyddsföreningens, Jordens Vänners och MKG:s yttrande över Fud-22, 230120 >>
Nyhet om Kärnavfallsrådets yttrande till regeringen över Fud-22, 221229 >>
Nyhet på MKG:s hemsida om KTH-forskarnas studie i Corrosion Science i november 2022, 221121 >>
Sveriges Natur: Tidigare SSM-korrosionsexpert kritiserar kärnbränsleförvarsbeslut, 220211 >>