Industrins KBS-metod bygger på att konstgjorda barriärer av koppar och lera ska isolera avfallet under hundratusentals år. Avfallet ska läggas i en kopparkapsel som ska bäddas in i lera och som sedan ska förvaras i gruvgångsliknande tunnlar på omkring 500 m djup i grundvattenförande berg.
Koppar korroderar i miljöer där syre i närvarande. Det kan man exempelvis se på våra koppartak runt om i landet. När KBS-metoden utvecklades på slutet av 1970-talet var antagandet att koppar inte korroderar alls i den syrefrimiljö som finns på djupet i urberget. Men senare visade det sig att i vattnet i berget finns det också sulfidproducerande bakterier som skapar en miljö som gör att koppar korroderar. När slutförvaret väl är tillslutet har det i de senaste säkerhetsanalyserna antagits att korrosionen endast består av den sulfidberoende processen och att den är ganska långsam.
På 80-talet presenterade en forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm, Gunnar Hultquist, nya forskningsrön som visade på att koppar visst kunde korrodera i syrefrimiljö, så länge det finns vatten närvarande. Den nya upptäckten förnekades av kärnavfallsbolaget SKB och ignorerades av myndigheterna. Under hösten 2007 presenterade Gunnar Hultquist på KTH återigen rönen om kopparkorrosion i syrefri miljö. Nu med nya försök och långtidsstudier i ryggen och i samarbete med fler forskare, bland andra Peter Szakálos. Kärnavfallsbolaget och Strålsäkerhetsmyndigheten har nu börjat intressera sig för den "nya" korrosionsprocesssen. Fokus i arbetet har inlednings varit att leta efter fel i KTH-forskarnas forskning istället för att försöka förstå frågeställningen.
MKG har följt frågan om kopparkorrosion sedan den åter dök upp hösten 2007. Föreningen har granskat de rapporter som KTH-forskarna, myndigheterna Statens kärnkraftsinspektion, SKI, och nuvarande Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, samt industrin tagit fram.
Kopparkorrosion i slutförvarsmiljö
Här finns olika möjligheter för att fördjupa sig i frågan.
Nyheter på MKG:s hemsida om kopparkorrosion 2007 och framåt >>
Oberoende forskningsartiklar om kopparkorrosion i syrefrimiljö >>