PRESSMEDDELANDE: Spadtag som innebär risker för strålsäkerheten

Spadtag som innebär risker för strålsäkerheten

Idag tas första spadtaget för kärnbränsleförvaret i Forsmark i Östhammars kommun. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har överklagat miljödomstolens tillstånd att bygga förvaret eftersom villkor rörande långsiktig strålsäkerhet saknas. MKG anser att kärnbränsleförvarets utformning innebär en betydande risk för framtida generationer.

Efter att regeringen i januari 2022 beslutade att ge det planerade kärnbränsleförvaret i Forsmark så kallad tillåtlighet enligt miljöbalken återgick ärendet till miljödomstolen för beslut om tillstånd med villkor. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har överklagat det beslut om tillstånd som domstolen fattade i oktober 2024.Fortfarande finns för stora osäkerheter, bland annat kring risken för att kopparkapslarna går sönder långt tidigare än kärnavfallsbolaget SKB tror.

- "Det behövs ett villkor om långsiktig strålsäkerhet", säger Linda Birkedal ordförande för MKG, "och därför har MKG överklagat mark- och miljödomstolens beslut".

Det använda kärnbränslet är långlivat och högaktivt, vilket innebär att det behöver förvaras på ett säkert sätt i över 100 000 år. Forskning som gjorts vid KTH visar att kopparkapslarna kan gå sönder långt innan dess. Eftersom de ska förvaras på ett djup där grundvatten rör sig upp mot markytan är detta riskabelt och kommande generationer måste varnas för detta

- ”Nu måste regeringen noggrant utreda hur information om riskerna med slutförvaret ska förmedlas till kommande generationer”, säger Linda Birkedal.

MKG anser också att resultaten av de försök med kopparkapslar och bentonitlera som genomförts på Äspö-laboratoriet av SKB ska analyseras på ett vetenskapligt sätt och redovisas öppet för allmänheten. Detta behövs för att nya lärdomar ska kunna dras och komma till nytta under de tio år det tar att bygga slutförvaret.

Kontakt: Linda Birkedal, ordförande, 070-530 36 86, linda.birkedal@naturskyddsforeningen.se

/uploads/MKG_PrM_Karnbransleforvar_med_risker_250115.pdfPressmeddelandet som PDF, 250115 >>

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är en ideell förening som har arbetat med att bevaka och granska kärnkraftsindustrins projekt sedan 2005. MKG verkar för att det miljö- och hälsomässigt bästa omhändertagandet av kärnavfallet kommer till stånd. MKG är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Naturskyddsföreningen Uppsala län, Naturskyddsföreningen i Kalmar län, Naturskyddsföreningen i Skåne, Fältbiologerna, Jordens Vänner och Oss - Opinionsgruppen för säker slutförvaring. 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev