Myndigheterna kritiska till industrins säkerhetsrapporter

Statens kärnkraftinspektion, SKI, och Statens strålskyddsinstitut har granskat kärnkraftsindustrins, SKB:s, preliminära säkerhetsbedömningar för platsundersökningarna vid Forsmark i Östhammars kommun och Laxemar i Oskarshamns kommun. I sin granskningsrapport anser myndigheterna att resultaten från platsundersökningarna inte ger stöd för SKB:s säkra uttalanden i rapporterna från platsundersökningarna där det hävdas att bägge platserna uppfyller de krav som industrin satt upp.

Myndigheterna konstaterar att industrins rapporter inte behandlar alla de frågor som SKB ursprungligen planerade att ha med i säkerhetsrapporterna. Det har därför varit svårt för myndigheterna att granska och få en uppfattning om vissa frågor som är av betydelse för långsiktig säkerhet och strålskydd. Myndigheterna menar dessutom att den datamängd som säkerhetsanalysen baseras på är för begränsad. Dessutom påpekar myndigheterna att SKB har ändrat synen på sina sedan tidigare etablerade krav och önskemål under platsundersökningsarbetets gång och att motiven till ändringarna borde ha redovisats separat från säkerhetsbedömningarna.

Myndigheterna har inte i det dataunderlag som SKB har presenterat identifierat något som medför att platsundersökningarna bör avbrytas men ser den förhållandevis pressade tidsplanen som det viktigaste skälet till att SKB:s underlag inför ansökan skulle kunna bli otillräckligt.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar att det är oerhört viktigt att myndigheternas granskning av industrins arbete görs med noggrannhet och att alla faktorer som är av betydelse vägs in. Den nu framtagna granskningsrapporten visar att myndigheterna tar sin roll på allvar.

MKG menar att kärnkraftsindustrin i framtiden måste lägga mer fokus på att se till att säkerhetsarbetet uppfyller högt ställda krav. Resultatet av denna granskning ger intrycket att kärnkraftsindustrin är mer intresserade av att hålla skenet uppe av att det inte finns några problem. När i själva verket de långsiktiga miljösäkerhetsproblemen med den metod industrin valt är mycket allvarliga.

 Myndigheternas granskningsrapport >>

Uppdatering! Myndigheternas granskning av industrins preliminära säkerhetsbedömningar tryckt i rapport 2008.

SSI rapport 2008-1 SKI rapport 2008-3 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev