MKG svarar på remiss om förslag på genomförande av EU:s kärnavfallsdirektiv i svensk lagstiftning

Sommaren 2011 antog EU:s ministerråd ett direktiv om att skapa ett gemenskapsramverk för hanteringen av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Den svenska regeringen gav Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i uppdrag att utreda vilka konsekvenser som kan uppstå när direktivet införs i Sverige. Efter att ha läst myndighetens förslag har nu Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, skickat in sina kommenterar till regeringen. 

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har efter uppdrag från regeringen lämnat sitt förslag till ändringar i svensk lagstiftning för genomförandet av EU:s kärnavfallsdirektiv 2011/70/Euratom. Detta direktiv antog EU:s ministerråd sommaren 2011. Det handlar om att skapa ett gemenskapsramverk för hanteringen av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall och det ska vara genomfört i svensk lagstiftning senast den 23 augusti 2013. Regeringen gav den 1 mars 2012 Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, i uppdrag att utreda vilka konsekvenser som kan uppstå när direktivet införs i Sverige. Den 18 juli 2012 skickade regeringen ut förslaget på remiss.

MKG stödjer i sitt yttrande myndighetens förslag att den nationella plan för allt radioaktivt avfall som tas fram inom ramen för miljömålsarbetet utvidgas och verkligen blir en nationell plan för allt radioaktivt avfall som uppfyller direktivets krav på en sådan plan. MKG anser att det i lagstiftningen ska läggas till att regeringen ska godkänna planen innan den skickas till EU och att det i samband med ett sådant godkännande ska kunna ges övergripande direktiv rörande den svenska kärnavfallshanteringen.

Dessutom anser MKG att begreppen använt kärnbränsle eller kärnämne inte ska användas i lagstiftningen som handlar om radioaktivt avfall. Då blir anpassningen till EU-direktivet bättre. Idag definieras inte använt kärnbränsle som avfall förrän det placeras i ett slutförvar på grund av att man efter en gammal föreställning såg bränslet som en framtida resurs. Detta har sedan 1970-talet inte varit aktuellt och det använda kärnbränslet har länge ansetts vara ett avfall.

MKG vill också i sitt yttrande påpeka att det inom det svenska kärnavfallsprogrammet saknas offentlighet i allt den största aktören inom området gör. Eftersom kraftindustrins kärnavfallsbolag Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, är ett aktiebolag finns det ingen möjlighet att ta del av det arbete bolaget genomför inom kärnavfallsområdet. Dessutom saknar de anställda på bolaget meddelarfrihet.

Du kan ladda ner regeringens remiss, MKG:s hela remissvar samt följa nyheter om kärnavfallsdirektivet bakåt på MKG:s hemsida med länkarna nedan.

 

 

Länkar:

MKG:s yttrande med synpunkter på förslag till genomförande av kärnavfallsdirektivet, 121022 >>

Remissmissiv och remiss från Miljödepartementet, 120718 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om remissen från regeringen om förslaget på genomförande av EU:s kärnavfallsdirektiv i svensk lagstiftning, 120718 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev