Naturskyddsföreningen och MKG:s lämnar yttrande över EU:s föreslagna kärnavfallsdirektiv

Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har skickat ett yttrande till Miljödepartementet rörande EU-kommissionens förslag på direktiv om hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.  

Naturskyddsföreningen och MKG lyfter i yttrandet följande frågor:  

1. Föreningarna välkomnar att kommissionen lägger fram ett förslag till EU-direktiv,
2. Samtidigt markerar föreningarna att EU-direktivet av EU-kommissionen ses som en viktig del i dess strävan att främja kärnkraft i Europa, något som inte kan anses vara en miljöanpassad och hållbar utveckling av Europas energisystem.
3. Direktivet godkänner indirekt miljömässigt sämre slutförvar ovan jord för låg- och medelaktivt avfall, när Sverige har som standard att ett sådant slutförvar ska vara 50 m underjord.
4. Direktivet hävdar att geologisk slutförvaring, exempelvis det svenska KBS-konceptet är säkert. Detta menar föreningarna inte är visat och att just det svenska slutförvarskonceptet med sitt beroende av konstgjorda barriärer av koppar och lera har stora problem.
5. Föreningarna anser på flera punkter att direktivets definitioner av vad som är avfall måste stramas upp. Med nuvarande text gäller inte direktivet använt kärnbränsle om ett land hävdar att det ska upparbetas, avfall från uranbrytning, militärt kärnavfall, eller driftsutsläpp.
6. Föreningarna anser att diskussionen i direktivet om rätten till insyn inte är tillräcklig tydlig. I Sverige har kärnkraftindustrin valt ett aktiebolag som organisationsform för den verksamhet som den gett ansvar för hantering och slutförvaring av kärnavfall. Eftersom offentlighetsprincipen inte gäller aktiebolag förhindras insyn i kärnavfallsbolaget SKB:s forskningsarbete och annat arbete med kärnavfallsfrågor 

Hela yttrandet finns att ladda ner nedan.

 

Länkar:

MKG och Naturskyddsföreningens yttrande över EU-kommissionens kärnavfallsdirektiv 1012113 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att Miljödepartementet har skickat ut EU-kommissionens förslag till direktiv på remiss 101101 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att EU-kommisionen föreslår ett kärnavfallsdirektiv, 101103 >>

Information om förslaget på EU-kommissionens hemsida >>

Information på regeringens hemsida om remissen >>

Missiv till remissen från regeringen >>

Förslaget till EU-direktiv – engelska >>

Förslaget till EU-direktiv – svenska >>

EU-kommissionens sammanfattande konsekvensanalys för direktivsförslaget – engelska >>

EU-kommissionens sammanfattande konsekvensanalys för direktivsförslaget – svenska >>

EU-kommissionens konsekvensanalys för direktivförslaget >>

Regeringskansliets hjälp ”Svara på remiss – hur och varför”, SB PM 2003:2 >>        

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev