MKG deltog på samrådsmöte den 13 augusti och har lämnat frågor till kärnavfallsbolaget, SKB AB

Kärnavfallsbolaget, SKB AB, höll den 12 augusti i Öregrund i Östhammars kommun och den 13 augusti på Simpevarpshalvön i Oskarshamnskommun samrådsmöten inför ansökan av byggandet av det slutförvar för använt kärnbränsle. MKG deltog på samrådsmötet i Oskarshamn och har skickat in frågor till båda samrådsmötena som kommer att besvaras i samrådsprotokollet.

Samrådsmötena var upplagda som ett öppet hus och var främst riktade till fritidsboende omkring de två platsundersökningarna. Samrådsunderlaget var detsamma som till samrådsmötena i slutet på maj och början av augusti.

I de skriftliga frågorna som MKG lämnat in till kärnavfallsbolaget tar MKG bland annat upp följande:

Omfattning och kvalitet på samrådsunderlaget och kärnkraftindustrins presentationer på samrådsmötena

Samrådsunderlaget anges att det baseras på nio rapporter som SKB tagit fram genom olika konsulter. En av rapporterna var tillgänglig i slutversion innan samrådsmötet och det var därför svårt att granska underlaget inför samrådsmötet. MKG frågar SKB hur det är tänkt att mötesdeltagarna ska kunna förbereda frågor till samrådet om inte underlaget är klart i förväg.

Vidarebefordra information om slutförvaret av kärnavfall till framtiden

Ett slutförvar för använt kärnkraftsbränsle utgör ett hot mot människa och miljö i mer än 100 000 år. Ett slutförvar måste dessutom klara en istid. Efter tillslutning av ett slutförvar så finns det olika alternativ för hur information om slutförvaret ska vidarebefordras till framtiden. MKG frågar kärnkraftindustrin om de tycker att information ska vidarebefordras och i så fall hur.

Miljömässiga fördelar med lokalisering av ett slutförvar i ett inströmningsområde med långa genombrottstider

Studier har visat att det kan finnas miljömässiga fördelar med lokalisering av ett slutförvar av den typ kärnkraftsindustrin vill bygga (KBS-metoden) i ett inströmningsområde för grundvatten med längre genombrottstider, längre flödeslängder och mindre specifika flöden. MKG ställde en fråga gällande detta till samråden i slutet av maj och i början av juni men utvecklar nu frågan. MKG är intresserade av att veta hur grundvattenflödet ser ut i just de två platserna som industrin nu platsundersöker. Går det att med en hög grad av noggrannhet och säkerhet bestämma mönstret och flödet vid varje plats? MKG undrar också om det regionala och lokala grundvattenflödet har betydelse för säkerheten av ett slutförvar och om flödet såg ut på något annat sätt på de två platserna om det då skulle förändra säkerheten.

 Läs MKG:s inlaga till samrådsmötena 12 och 13 augusti 2006 >>

Nyhet om Djupa borrhålsrapport från MKG >>

Nyhet om informationsblad från MKG >>

Nyhet om samrådsmöten 31 maj och 1 juni >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev