SSM publicerar sina första preliminära granskningsresultat av Clink-ansökan och utökad mellanlagring i Clab

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i sin prövning av ansökan om en inkapslingsanläggning, Clink, för använt kärnbränsle, liksom ansökan om ett slutförvar, valt att löpande publicera preliminära granskningsresultat i sakfrågor. Den 23 mars kom de första resultaten om Clink-ansökan och ansökan om utökad mellanlagring i Clab. SSM bedömer att anläggningarna har förutsättningar att uppfylla strålsäkerhetskraven, dock behöver vissa åtgärder vidtas och en mer detaljerad säkerhetsredovisning redovisas. SSM betonar att granskningen inte gäller metoden för att kapsla in det använda kärnbränslet (KBS-metoden). Myndighetens bedömning av metoden och slutförvarets långsiktiga säkerhet presenteras när myndigheten lämnar sitt yttrande till mark- och miljödomstolen under våren 2016.

Strålsäkerhetsmyndigheten som granskar kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark enligt kärntekniklagen har offentliggjort granskningsresultat i sakfrågor succesivt under prövningen. Den 24 juni och 17 december 2015 publicerades resultat från granskningen av ansökan om ett slutförvar. Den 23 mars 2016 publicerades de första resultaten från granskningen av ansökan om en inkapslingsanläggning, Clink, vid nuvarande mellanlagret Clab i Oskarshamn. De båda ansökningarna, om ett slutförvar och en inkapslingsanläggning, granskas parallellt hos SSM. Detta till skillnad från granskningen enligt miljöbalken hos domstolen där anläggningarna ingår i en och samma ansökan och ses som ett slutförvarssystem.

Kärnavfallsbolaget har även ansökt om att få utöka lagringskapaciteten i mellanlagret Clab, från 8000 ton använt kärnbränsle till 11 000 ton. SSM meddelade den 23 mars att bolaget har förutsättningar både att utöka Clab och uppföra inkapslingsanläggningen Clink. Bolaget måste dock lämna in ytterligare redovisningar, bland annat en mer detaljerad säkerhetsredovisning och bolaget måste även vidta de åtgärder SSM identifierat för att skapa dessa förutsättningar.  Du kan ladda ner SSM:s granskningsrapport nedan.

SSM skriver i sin nyhet: ”Myndighetens granskning av Clink omfattar endast själva anläggningen, inte metoden för att kapsla in det använda kärnbränslet (KBS-3-metoden). Myndighetens bedömning av metoden och slutförvarets långsiktiga säkerhet presenteras när myndigheten lämnar sitt yttrande till mark- och miljödomstolen under våren 2016”.

Naturskyddsföreningen och MKG lämnade in synpunkter i samrådet inför ansökan om utökad mellanlagring i Clab. Föreningarna ställde bl.a. krav på redovisningar om den alternativa metoden torrförvaring, samt redovisningar på vad som ska göras i fall ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle får avslag. Dessa synpunkter har även lämnats till prövningarna av slutförvarsansökan då bolagets så kallade nollalternativ inte redovisats tillräckligt enligt föreningarna. Läs mer i nyheterna om samrådet och föreningarnas yrkanden länkade nedan. 

 

Länkar:

Nyhet på SSM:s hemsida, 160323 >> 

SSM:s granskningsrapport Clink, 160323 >>

Nyhet om att SSM publicerar sina första preliminära granskningsresultat av slutförvaret för använt kärnbränsle, 160323 >> 

Nyhet om att MKG vill att SSM gör en mer heltäckande analys av Forsmark som plats för slutförvaret, 151117 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om Naturskyddsföreningen och MKG:s samrådsinlaga om utökad kapacitet för Clab, 141217 >> 

Nyhet på MKG:s hemsida om yrkandet från Naturskyddsföreningen och MKG till domstolen och SSM: Avvisa ansökan om ett slutförvar eller besluta om omfattande kompletteringar, 150626 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev