I EU-forskningsprojekt ”Beacon” har det mellan 2017 och 2022 genomförts modelleringar och experiment för att undersöka om det går att förutsäga hur bentonitlera beter sig i en förvarsmiljö för kärnavfall. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har deltagit i projektet genom att informera om projektets arbete och resultat. Projektet avslutades med en workshop i London den 17-19 maj.
Bentonitlera används i flera förvarsmetoder inklusive den svenska KBS-metoden som buffert runt kapslar med högaktivt långlivat avfall. Lera kan även användas för att tillsluta tunnlar och schakt i förvaren. I Beaconprojektet har ett stort antal modelleringsgrupper från runt om i Europa genomfört modelleringar av ett antal ”case studies” där bentonitlera sväller i labmiljö och i mer verkliga förvarsmiljöer. Avsikten har varit att utveckla modelleringskompetensen och det har även funnits experimentalister i projektet för att skapa nya fall att modellera.
Generellt sett har modelleringskompetensen ökat under projektets gång i och med att grupperna lärt av varandra. Det återstår dock en del utveckling innan det är möjligt att fullt ut modellera vad som händer med leran efter att ett förvar tillslutits.
MKG har lett ett arbetspaket i projektet som ursprungligen skulle handla om ”civil society interaction”. Ett flertal civilsamhällesexperter tillsammans med en lerexpert som de själva valde deltog aktivt i projektet. Efter ett år ville EU-kommissionen begränsa arbetet till ”civil society dissemination” och intresset för projektet minskade. MKG fullföljde dock de åtaganden som utlovats inklusive att se till att ett antal civilsamhällesrepresentanter deltog på projektets avslutande workshop i London den 17-19 maj 2022.
Länk:
Länk till Beaconprojektets hemsida >>