Danmarks radioaktiva avfall föreslås mellanlagras 50 år

Det danska radioaktiva avfallet från den nedlagda kärnforskningsanläggningen på Risö föreslås bli kvar i 30-50 år i väntan på beslut om slutförvar. Frågan diskuteras nu i det danska Folketinget.

Den danska regeringen påbörjade ett projekt för att slutförvara det danska radioaktiva avfallet i början av 2000-talet och en metod- och platsvalsprocess tog vid. Det har därefter funnits ett växande motstånd mot de danska kärnavfallsplanerna från dansk miljörörelse och från de kommuner som utan samförstånd pekats ut som möjliga för en lokalisering av ett slutförvar.

Regeringen behandlade frågan under hösten 2017 och skickade den 14 mars ett förslag till det danska Folketinget för debatt och bred politisk överenskommelse. Avfallet föreslås mellanlagras i 30-50 år på samma ställe som idag, på den nedlagda kärnforskningsanläggningen på Risø, med en uppgradering av anläggningen. Regeringen kommer även utforska möjligheterna till gemensamma internationella lösningar, så som export av det mest radioaktiva avfallet, ca. 230 kg bitar av använt kärnbränsle från den verksamhet i ett s.k. hot lab som bedrevs vid Risø.

 

Länkar:

Pressmeddelande från NOAH, 180321 >>

Nyhet på Uddannelses og Forskningsministeriet, 180314 >> 

Om förslaget på Folketingets hemsida >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att Danmark lägger sina planer på ett slutförvar på is, 170919 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev