Debatt i riksdagen om ansökan om kärnbränsleförvar

Riksdagen höll den 6 november 2020 interpellationsdebatt om kärnavfallsbolaget SKB:s ansökan om att få bygga ett förvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det var Mattias Bäckström Johansson (SD) som ställt frågan Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) om när regeringen avser ta sitt beslut till.

Miljö- och klimatminister Lövin inledde enligt proceduren med att besvara den i förväg inskickade frågan av Mattias Bäckström Johansson (SD) om tidsplanering för ett eventuellt regeringsbeslut. Lövin svarade att hon välkomnade Östhammars kommuns beslut om att inte använda sitt veto, men sa samtidigt att förvaring av använt kärnbränsle är en komplex och viktig fråga, och att det rör sig om ett av de största miljöärendena i Sverige någonsin.

Lövin fortsatte sitt svar med att understryka att det är av stor vikt att hela prövningen av och processen för ett förvar sker på ett oberoende, transparent och öppet sätt, och att det är viktigt för processen och för acceptansen av det framtida slutförvaret att alla berörda får tycka till under prövningens gång.

Ministern upplyste om att ärendet bereds av Regeringskansliet där de just nu analyserar om det återstår något vad gäller handläggningen av ärendena enligt miljöbalken och kärntekniklagen innan regeringen kan fatta beslut. Bland annat avvaktar regeringen Strålsäkerhetsmyndigheten SSM:s analys av kopparkorrosionen i LOT-försöket. Slutligen landade miljöministerns svar i att det för närvarande inte går att bedöma när ärendet kommer att avgöras.

Hela interpellationsdebatten går se och att läsa på riksdagens webbplats:

Interpellation om kärnbränsleförvarsansölkan på riskdagen.se, 201106 >> 

Den 15 oktober 2020 ställdes även en fråga skriftligen till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) av Alexandra Anstrell (M) som frågar när ett beslut tas av regeringen, med hänvisning till att Östhammars kommunfullmäktige nu fattat beslut om inställning till kärnbränsleförvarsansökan.

Denna fråga, med svar, går även den att läsa på riksdagens webbplats:

Skriftlig fråga om kärnbränsleförvar på riksdagen.se, 201015 >>


Läs mer om LOT-upptaget och kärnbränsleförvarsansökan på MKG.se:

MKG i det andra SSM-bidraget om LOT-försöket: Behov av mer korrosionsstudier, 201109 >>

Nyhet om att MKG svarar på uppföljande frågor från SSM i kvalitetsgranskningen av LOT, 201103 >>

Nyhet om att MKG bidrar med första synpunkter till myndighetens LOT-granskning, 201008 >>

Nyhet om miljöorganisationer i möte med SSM för att ge synpunkter inför kvalitetsgranskningen av LOT, 200930 >>

Nyhet om att SSM påbörjar arbetet med kvalitetsgranskningen av LOT-resultaten på allvar, 200901 >>

Nyhet om att SKB släppt rapporten om kopparkorrosion i LOT (Vetenskapligt undermålig SKB-rapport om kopparkorrosion i LOT-upptag visar att koppar inte kan vara ett kapselmaterial) 201001 >>

MKG:s portal för kärnbränsleförvarsansökan >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev