Kärnavfallsrådet skickade den 24 april ett utlåtande till regeringen där de skriver om att kopparkorrosion endast kan ske i extremt rent syrefritt vatten och eftersom slutförvaret inte kommer att innehålla extremt rent syrefritt vatten så kommer inte heller slutförvaret påverkas av de korrosionsprocesser som forskare vid KTH varnat för. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att rådet inte har förstått sin roll som oberoende rådgivare till regeringen när det, trots uppenbara brister i kunskapsläget, redan nu så helhjärtat och okritiskt ger sitt stöd till kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s syn på frågan.
Kärnavfallsrådet skriver i sitt utlåtande till regeringen om de KTH-forskare som ifrågasatt SKB:s föreslagna metod för slutförvar av använt kärnbränsle. Rådet menar att de försök som KTH-forskarna gjort inte kunnat upprepas trots att de försök som Strålsäkerhetsmyndigheten och kärnavfallsbolaget SKB inte blir klara förrän hösten 2011. KTH-forskarna har varnat för att den koppar som kapslarna i slutförvaret består av, kan korrodera i den syrgasfria vatten som finns i slutförvaret. Något som kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB bestrider. Kärnavfallsrådet menar att leran som omringar kapslarna skapar en miljö som gör att korrosionsprocesser kommer att avstanna. Men det är just detta som är oklart. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, menar att det blir allt tydligare att om leran inte är tät så kommer det att kunna ske en omfattande korrosion i den syrgasfria slutförvarsmiljön. Och det kan ifrågasättas om leran i det föreslagna berget i Forsmark kommer att bli tät nog innan omfattande korrosion skett. Korrosion som även negativt påverkar lerans förmåga att bli tät.
Kärnavfallsrådet hänvisar bl.a. till professor Digby Macdonalds rapport om kopparkorrosion som Strålsäkerhetsmyndigheten låtit ta fram (SSM rapport 2011:9) för att tona ner riskerna. Men denna rapport ger tvärtom stöd för KTH-forskarnas farhågor och betonar att leran måste vara oerhört tät för att det inte ska bli problem med korrosion. Kärnavfallsrådet ger i sitt utlåtande okritiskt stöd för SKB:s tro att leran kommer att bli tät och skydda kapseln eftersom transporten av ämnen genom leran ska hindra korrosion. Men för detta finns det inget stöd experimentellt och de modeller som finns är mycket förenklade. Det vet även Kärnavfallsrådets experter. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att rådet inte har förstått sin roll som oberoende rådgivare till regeringen när det, trots uppenbara brister i kunskapsläget, redan nu så helhjärtat ger sitt stöd till kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB:s syn på frågan.
Det är även märkligt att Kärnavfallsrådet inte offentliggjorde utlåtandet till regeringen förrän den 15 juni efter det att det skrivits om utlåtandet i media. Länkar till artiklar i Upsala Nya Tidning, Östran/Nyheterna och Ny Teknik finns nedan. Kraftindustrin, som tydligt såg att rådet genom utlåtande nu stödde kärnavfallsbolaget SKB:s syn i kopparkorrosionsfrågan, beklagade till och med i en artikel på sajten Second Opinion att rådet inte gjorde större väsen av sitt stöd (länk nedan).
Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har en betydligt öppnare syn på de vetenskapliga frågor som ännu inte är avgjorda. Föreningen ser t ex med intresse fram mot de försök som myndigheten och kärnavfallsbolaget nu gör för att upprepa KTH-forskarnas viktigaste korrosionsförsök. Om försöken kan upprepas så måste Strålsäkerhetsmyndigheten, Kärnavfallsrådet och kärnavfallsbolaget SKB ställa sig frågan om de agerat rätt när de så kraftfullt attackerat KTH-forskarna under många års tid.
Länkar:
Kärnavfallsrådets utlåtande till regeringen, 110424 >>
Utlåtandet på Kärnavfallsrådets hemsida >>
Tidningsartiklar:
UNT 110609 ”Korrosionsrisk tonas ner" >>
Östran/Nyheterna 110613 ” Kärnavfallsrådet: Ingen risk att kopparkapslar korroderar >>
Ny Teknik 090617 ”Miljöministern lugnas om kopparkapslarna” >>
Second Opinion 110613: Svensk Energi: “Nyhet om kopparkorrosion försvann” >>