Kärnavfallsrådet till regeringen: Ideella organisationer bör återigen få pengar ur kärnavfallsfonden

I en skrivelse till regeringen den 22 januari föreslår statens rådgivande organ i kärnavfallsfrågor, Kärnavfallsrådet, att finansieringslagen ska ändras så att ideella organisationer återigen ska kunna erhålla medel ur kärnavfallsfonden. Rådet skriver att de ideella organisationernas insatser och kunskap mer än väl motsvarat det ekonomiska stöd som givits under prövningen av ett förvar för använt kärnbränsle. Rådet hänvisar också till mark- och miljödomstolen som framhåller att det vid den fortsatta prövningen behövs en diskussion om hur miljöorganisationer och enskilda kan ges en möjlighet till fortsatt information om deltagande i miljöprocessen. 

Sedan 2005 och fram till januari 2017 kunde miljöorganisationer erhålla medel från kärnavfallsfonden för att aktivt kunna vara med i samråd och prövning av ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Detta reglerades i finansieringslagen och angav då stöd som gällde lokaliseringen av ett slutförvar. Stödet fick inte avse insatser som en ideell förening gjorde tolv månader efter det att tillståndsansökan om ett slutförvar kungjordes, dvs 29 januari 2016 och upphörde därför 29 januari 2017. De sista åren var stödet högst 2,5 miljoner per förening och totalt 3,5 miljoner per kalenderår. För resterande månader av 2017 samt för 2018 och 2019 har regeringen istället beslutat om att ge tillföra medel ur statsbudgeten för att miljöorganisationernas arbete ska kunna fortsätta. 

Den 22 januari skickade regeringens rådgivande organ i kärnavfallsfrågor, Kärnavfallsrådet, in ett yttrande till regeringen. Med hänvisningar till propositionen 2000/01:130 ”Svenska miljömål – delmål och åtgärdsstrategier”, mark- och miljödomstolens yttrande till regeringen 23 januari 2018 samt till Åhuskonventionen anser rådet att finansieringslagen även fortsättningsvis borde ge utrymme för ett långsiktigt finansiellt stöd åt ideella föreningar. Rådet föreslår att ett tillägg i lagen görs, se fet stil: 
”stöd till ideella föreningar för insatser i samband med frågor om lokalisering och fortsatt prövning av anläggningar för hantering och slutförvaring av använt kärnbränsle.”

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, välkomnar förslaget och anser att det medför en större långsiktig trygghet jämfört med medel från statsbudgeten. Föreningen vill dock påpeka att sedan medel erhållits ur statsbudgeten har det blivit möjligt att utföra arbete med annat radioaktivt avfall än använt kärnbränsle, t.ex. frågeställningar som rör slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Att få jobba med annat radioaktivt avfall, och även frågor som rör rivning av kärntekniska anläggningar, är något MKG vill ha möjlighet till. 

  

Länkar: 

Kärnavfallsrådets yttrande till regeringen om medel till ideella organisationer, 190122 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att Kärnavfallsrådet ordnade möte om miljöorganisationernas deltagande i fortsatta prövningen av kärnbränsleslutförvaret, 181203 >>

 

 

 

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev