MKG lämnar samrådsinlaga till industrin om platsvalet

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, och Naturskyddsföreningen lämnar idag över en samrådsinlaga till Kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag, SKB. På så vis framför föreningarna sina synpunkter i samrådet på platsvalet för etablering av ett slutförvar för kärnavfall. I samrådsinlagan beskriver föreningarna sin av kunskapsläget inför platsvalet, som industrin kommer att göra under de närmsta månaderna. MKG och Naturskyddsföreningen anser att industrin inte är klar för att göra ett platsval. Det finns för stora osäkerheter i metoden och eftersom metodvalet bör föregå ett platsval kan alltså inte platsvalet göras ännu. Föreningarna beskriver också hur det sannolikt finns miljömässigt bättre platser i Sverige att placera ett slutförvar på samt att den platsvalsprocess som pågått sedan 70-talet inte har lett fram till platsen med högst miljösäkerhet.

Idag lämnar MKG och Naturskyddsföreningen över en gemensam samrådsinlaga till Kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag, SKB. Inlagan berör platsvalet som industrin avser göra under de närmsta månaderna. I samrådet vill sammanfattningsvis Naturskyddsföreningen och MKG föra fram följande synpunkter vad gäller platsvalet:

  1. Platsvalet måste utgå ifrån metodval och detta är ännu inte klart. SKB borde mer förutsättningslöst och ingående granska alternativa metoder och avvakta med platsvalsfrågan till dess metodfrågan är löst.
  2. Det är viktigt att verksamhetsutövaren, Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, inte pressar fram ett platsval i förtid. Det finns idag stora osäkerheter om de konstgjorda barriärer av koppar och lera, som är grunden för den metod SKB valt, kommer att ge tillräcklig miljösäkerhet. Dessutom skiljer sig de två nu aktuella platserna mycket åt, geologiskt och hydrologiskt. Skillnaderna påverkar de konstgjorda barriärernas funktion. Att göra ett platsval innan denna platsspecifika påverkan på barriärerna är klarlagd är inte ett rimligt agerande från en seriös verksamhetsutövare.
  3. Även om verksamhetsutövarens, SKB:s, nuvarande val av metod, KBS-metoden, blir den metod som slutligen väljs för slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle finns det med relativt stor säkerhet bättre platser för förvaret än de två platsundersökta i Oskarshamn och Östhammar.
  4. Platsvalsprocessen har inte haft den långsiktiga miljösäkerheten i fokus vilket lett till att två dåligt lämpade platser i den omedelbara närheten av två kärnkraftverk valts av verksamhetsutövaren, SKB, för att göra platsundersökningar.

Synpunkterna är utvecklade i samrådsinlagan som finns att ladda ner nedan. Inlagan är skriven i formen av en redogörelse för den verklighetsbeskrivning som Naturskyddsföreningen och MKG har av kunskapsläget i platsvalsfrågan. Denna beskrivning delas troligtvis inte av verksamhetsutövaren, Svensk kärnbränslehantering, SKB, men synpunkterna kan utgöra en utgångspunkt för en dialog.

Naturskyddsföreningens och MKG:s samrådsinlaga om platsval >>

Missivet till Naturskyddsföreningens och MKG:s samrådsinlaga om platsval >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev