Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har på regeringens uppdrag gjort en översyn av de lokala säkerhetsnämnderna vid de kärntekniska anläggningarna. Regeringen har skickat ut SSM:s rapport som kom i somras på remiss och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, skickade den 31 oktober in ett yttrande över myndighetens förslag.
Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fick i regleringsbrevet för 2022 i uppdrag av regeringen att se över de lokala säkerhetsnämnderna vid de kärntekniska anläggningarna. Myndigheten redovisade uppdraget den 14 juni i en rapport med bl.a. förslag om författningsändringar. Regeringen skickade ut rapporten på remiss den 12 juli, med sista svarsdatum den 31 oktober.
MKG har skickat in ett yttrande och belyser följande:
-att utredningen inte fört dialog med miljöorganisationer
-att det i direktiven för uppdraget fanns möjlighet att förändra nämndernas organisation, något som skulle ge förutsättning för att utöver lokala politiker ha representanter i nämnderna som har möjlighet att göra kvalificerade bedömningar av de frågor som behandlas
-att ”Utredningen om en samordnad reglering på̊ kärnteknik- och strålskyddsområdet” (SOU 2011:18) behandlar frågan om säkerhetsnämndernas sammansättning med en bredare ansats och framför kritik om att nämnder som bara består av politiker inte fungerar bra
-att regeringen bör göra en större ansats att reformera de lokala säkerhetsnämnderna och då bör det även övervägas om nationella och lokala miljöorganisationer bör ha möjlighet att delta i verksamheten.
SSM anser att det ger fungerande insyn med bara politiker i nämnderna. MKG hänvisar i yttrandet till en underlagsrapport till ”Utredningen om en samordnad reglering på̊ kärnteknik- och strålskyddsområdet” från Umeå universitet där analysen kom fram till följande:
”De lokala säkerhetsnämnderna har inte fungerat väl som allmänhetens ombud och inte gett allmänheten tillräcklig insyn i kärnkraftverkens säkerhets- och beredskapsarbete.
Nämnderna har främst varit en insynskanal för kommunpolitiker och nämnderna har inte i tillräcklig utsträckning verkat i enlighet med lagstiftarens intentioner. Nämnderna har inte visat att insynen i bolaget skett på ett oberoende sätt. Bindningarna till kärnkraftverken framträder på olika sätt, bl.a., i att nämnden inte ställer kritiska frågor och följdfrågor till bolagen om säkerhetsarbete och vidtagna åtgärder efter att brister har upptäckts eller för att upptäcka brister”. Likaså har informationen till allmänheten varit otillräcklig, främst redovisande och oftast har bolagets beskrivning av säkerhets- och beredskapsarbetet och eventuella brister förmedlats utan kommentarer.”
MKG menar att det finns ett behov av att reformera de lokala säkerhetsnämnderna i grunden och inte endast med de kosmetiska förändringar SSM vill göra.
Länkar
MKG:s yttrande, 221031 >>
Bilaga 1 - SSM2022-433-5 ”Information om regeringsuppdrag avseende de lokala säkerhetsnämnderna”, 220311 >>
Bilaga 2 - Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på̊ ”Strålsäkerhet – gällande rätt i ny form”, slutbetänkande av Utredningen om en samordnad reglering på̊ kärnteknik- och strålskyddsområdet, 111014 >>
Tidigare nyheter om översynen:
SSM:s översyn av de lokala säkerhetsnämnderna är ute på remiss, 220712 >>