Naturskyddsföreningens och MKG:s yttrande över Fud-07 som rapport

Naturskyddsföreningens och MKG:s gemensamma yttrande över Fud-07 finns nu som rapport. Rapporten innehåller föreningarnas yttrande, missivet till yttrandet samt en kort beskrivning av Fud-processen.

Vart tredje år tar regeringen ett beslut om kärnkraftsindustrins forskningsprogram för hantering av kärnavfall, det så kallade Fud-beslutet. Beslutet är en del av den juridiska styrningen av industrins arbete såsom det regleras i kärntekniklagen. Tanken är att regeringen i Fud-processen ska kunna följa och styra utvecklingen inom kärnavfallsområdet. I Fud-beslutet kan regeringen ställa villkor på det fortsatta arbetet.

Hösten 2007 lämnade kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag SKB in den senaste forskningsplanen, Fud-2007, till Statens kärnkraftinspektion, SKI. SKI, som är den myndighet som regeringen har utsett att bevaka samhällets intressen inom kärnavfallsområdet, har skickat ut Fud-07 på bred remiss. I denna rapport finns Naturskyddsföreningens och Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, gemensamma yttrande över industrins forskningsprogram. I rapporten finns även det missiv som medföljde yttrandet då det skickades till SKI. Sist i rapporten finns en kort beskrivning av Fud-processen, där den fortsatta hanteringen av ärendet beskrivs fram till regeringsbeslutet som bör komma kring årsskiftet 2008-2009.

I Naturskyddsförningens och MKG:s yttrande gör föreningarna en bred analys av utvecklingen inom kärnavfallsområdet och lyfter fram brister på ett antal områden. För att styra upp utvecklingen inom kärnavfallsområdet anser föreningarna att det är viktigt att regeringen aktivt agerar i sitt kommande beslut över forskningsplanen. Regeringen måste ingripa och sätta villkor så att arbetet med att ta fram den miljömässigt bästa hanteringen av det svenska kärnavfallet kan utvecklas i rätt riktning.

Rapporten går att beställa från MKG:s kansli eller laddas ner digitalt nedan.

MKG:s rapport med Naturskyddsföreningens och MKG:s yttrande som pdf >>

MKG bjuder in till seminarium om sitt Fud-yttrande >>

Nyhet med mer information om föreningarnas yttranden över Fud-07 >>

Mer om Fud-07 på MKG:s hemsida >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev