Ny rapport om djupa borrhål från Kärnavfallsrådet

Karl-Inge Åhäll, berggrundsgeolog och professor vid Karlstads universitet, har på Kärnavfallsrådets uppdrag skrivit en rapport om den alternativa slutförvarsmetoden djupa borrhål. Professor Åhäll har även presenterat slutsatserna i rapporten i en debattartikel i Göteborgs Posten den 20 mars 2011.

Kärnavfallsrådet, regeringens rådgivande organ i kärnavfallsfrågor, har tagit fram en ny rapport om den mest omtalade alternativa metoden till ett slutförvar för använt kärnbränsle – metoden djupa borrhål.  Metoden bygger på en förvaring av det använda kärnbränslet 3-5 km ner i berggrunden. Den 16 mars lämnade kraftindustrin genom kärnavfallsbolaget SKB in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark enligt den så kallade KBS-metoden. Ett KBS-slutförvar ligger betydligt grundare, på ett djup av cirka 500 meter.

Enligt svensk lag ska bolaget redovisa alternativa metoder i sin ansökan. Kärnavfallsbolaget har hittills hanterat redovisningar av den alternativet djupa borrhål lättvindigt trots påtryckningar från regering och myndighet. I rapporten som skrivits för Kärnavfallsrådet skriver berggrundsgeologen och professorn Karl-Inge Åhäll om deponeringshålens betydelse vid en slutförvaring. En av slutsatserna i rapporten är:

”För borrhålsdeponier på 3-5 km djup finns både naturliga och konstruerade skyddsbarriärer där flertalet fungerar oberoende av varandra medan man ännu inte har kunnat konstruera ett system av funktionsmässigt oberoende barriärer för grunda deponier av KBS-typ”

Karl-Inge Åhäll har även skrivit en debattartikel där huvudpunkterna i rapporten redovisas i Göteborgs Posten den 19 mars.

Kärnavfallsrådets rapport och debattartikeln och hittar du nedan.

 

Länkar:

Kärnavfallsrådets rapport ”Deponeringsdjupets betydelse vid slutförvaring av högaktivt kärnavfall i berggrunden – en karakterisering av grunda och djupa slutförvar” av Karl-Inge Åhäll 110318 >>

Karl-Inge Åhälls debattartikel i Göteborgs Posten ”Kärnavfallet kan hota vårt grundvatten” 110319 >>

Mer om djupa borrhål på MKG:S hemsida >> 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev