Seminarium 3: Vad händer i kopparkorrosionsfrågan?

Docent Olle Grinder, PM Technology AB, talade den 5 december på det tredje av tre seminarier anordnade i Stockholm och Östhammar av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, och Opinionsgruppen för säker slutförvaring, Oss, från Östhammar. Temat på seminariet var "Vad händer i kopparkorrosionsfrågan?”. Docent Grinders huvudpoäng var att kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB i ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle inte hanterat riskerna för korrosion och försprödning av kopparkapseln på rätt sätt. I stället för att hålla i hundratusentals år kan kapseln haverera innan tusen år har gått.

De båda seminarierna den 5 december var det tredje och avslutande i den seminarieserie som MKG och Oss anordnar senhösten 2012 med viktiga och aktuella frågeställningar inom kärnavfallsområdet. Tredje seminariet var alltså ”Vad händer i kopparkorrosionsfrågan?” med docent Olle Grinder, PM Technology AB, som talare. Seminariet anordnades i Stockholm under lunchtid och i Östhammar samma kväll. 

Docent Grinder gick i sin presentation igenom de kopparkorrosionsprocesser som kan angripa kopparkapseln i slutförvaret. Han påpekade att det relativt torra berget i Forsmark leder till flera olika processer som kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB inte tagit mer i ansökan. Han gick även igenom möjliga processer som kan ge försprödnings av kapseln.

Docent Grinder avslutade presentationen med att jämföra kärnavfallsbolagets hantering av olika korrosionsprocesser i ansökan med den bedömning av dessa som KTH-forskarna Peter Szakálos och Seshadri Seetharaman gjort i en underlagsrapport till Strålsäkerhetsmyndigheten inom prövningen av ansökan (SSM Technical Report 2012:17). Kärnavfallsbolagets analys är att det kan högst bli 1 mm korrosion efter 100 000 år. Enligt KTH-forskarna kan ett flertal korrosionsprocesser riskera att kapslar havererar innan tusen år har gått.

 

Länkar: 

Olle Grinders presentation ”Vad händer i kopparkorrosionsfrågan?” >>

SSM Technical Report 2012:17 ”Corrosion of copper canister” av Peter Szakálos och Seshadri Seetharaman, 120813 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om det första seminariet – om kärnavfall, ansvar och kommande generationer, 121115 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om det andra seminariet – om djupa borrhål, 121127 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev