Seminarium i Östhammar om den långsiktiga säkerheten i det planerade slutförvaret

Under våren kommer tre seminarier anordnas i Östhammar av Opinionsgruppen för säker slutförvaring, Oss, Naturskyddsföreningen Uppsala län och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG. Seminarierna tar upp avgörande frågor från kärnavfallsbolaget SKB:s ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle samt hur den kommande granskningen kommer att gå till.

Uppdatering: Länkar till nyheter om seminarierna finner du längst ned på sidan.

Seminarierna är öppna och anordnas i Östhammar kommun, där kärnavfallsbolaget SKB vill bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. 

5 april – Fungerar skyddsbarriärerna i slutförvaret?
Osäkerheten om bergsmassa, lera och koppar, enligt KBS-metoden, kan leva upp till kravet att skydda det använda kärnbränslet i över hundra tusen år är stor. Kan slutförvaret börja läcka redan inom tusen år?

Medverkande: Willis Forsling, professor i kemi, Luleå universitet och Peter Szakalós forskare i korrosionslära, Kungliga tekniska högskolan, KTH.

26 april – Finns det andra metoder och platser för slutförvaret som kan bli bättre?
Vad finns det för alternativ till Forsmark och KBS-metoden? Kärnavfallsrådet har senast i år efterfrågat mer forskning i alternativet djupa borrhål. Hur fungerar det och var finns alternativa platser till slutförvaring?

Medverkande: Karl-Inge Åhäll, berggrundsgeolog och professor vid Karlstads universitet. Åhäll har på Kärnavfallsrådets uppdrag granskat och sammanställt en rapport om deponeringsdjupets betydelse vid slutförvar av använt kärnbränsle i berggrunden.

10 maj – Hur kommer granskningen och prövningen av slutförvaret gå till?
Nu har en ny fas startat – granskningen av kärnavfallsbolaget SKB:s ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Hur fungerar arbetet juridiskt och vilka aktörer gör vad?

Medverkande: Kenneth Gunnarsson, Opinionsgruppen för säker slutförvaring, Oss och Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG.

Tid: Kl.18-21
Plats: Östhammars Missionskyrka, Svarvaregatan 6
Anmälan för fika: MKG bjuder på smörgås och kaffe för dem som anmäler sig. Maila ditt namn till oss(at)avfallskedjan.se eller ring 070-2465460.

Arrangörer:

Opinionsgruppen för säker slutförvaring i Östhammar, Oss >>

Naturskyddsföreningen Uppsala län >>

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG >>

 

Länkar:

Uppdatering: Nyhet på MKG:s hemsida om seminarierna:
- Fungerar skyddsbarriärerna i slutförvaret? 110405 >>
- Finns det andra metoder och platser för slutförvaret som kan bli bättre? 110426 >>
- Hur kommer granskningen och prövningen av slutförvaret gå till? 110510 >>

 

MKG annons

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev