Seminarium om Kärnavfallsrådets kunskapslägesrapport 2018

Kärnavfallsrådet anordnade den 21 mars ett seminarium om rådets årliga rapport till regeringen: ”Kunskapsläget på kärnavfallsområdet: Beslut under osäkerhet”. Rådet överlämnade rapporten till regeringen den 18 februari.

Den 21 mars höll Kärnavfallsrådet ett seminarium på Näringslivets hus i Stockholm. På seminariet deltog representanter från rådet som gjorde presentationer utgående från frågeställningarna som hanteras i den kunskapslägesrapport som Kärnavfallsrådet lämnade till regeringen den 18 februari. Syftet med rapporten är att ”belysa de frågor som Kärnavfallsrådet anser särskilt relevanta, och klargöra Kärnavfallsrådets synpunkter i dessa”. I år hade rapporten titeln "Kunskapsläget på kärnavfallsområdet 2018 – Beslut under osäkerhet". Rapporten och alla presentationer från seminariet finns att ladda ner nedan.

Efter inledande ord av Kärnavfallsrådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm startade seminariet med en presentation om ”Kompetensförsörjning av osäkerheter kring kopparkapseln” av Ingmar Persson. Persson pekade på betydelsen av att tillräckliga resurser säkerställs för utbildning och forskning inom flera relevanta områden. Lennart Johansson tog därefter vid och pratade om säkra gränser, dos och risk. Han menade att osäkerheten i den riskbedömning som ligger bakom dagens gränsvärden är betydligt mindre än för ett par decennier sedan, baserat på en större mängd data samt flera nogrannare och av varandra oberoende analyser. Carl-Reinhold Bråkenhielm tog vid igen och höll en presentation om etisk osäkerhet. Bråkenhielm talade om tre aspekter av etisk osäkerhet, d.v.s. vilka handlingsalternativen är, vilka konsekvenserna är och vad som är moraliskt relevant? Mikael Karlsson talade därefter om osäkerhet och risk, som mångfacetterade begrepp.

Seminariets senare del rörde juridiska frågor. Ingvar Persson talade om ansvaret för slutförvaret efter förslutning, något som mark- och miljödomstolen tog upp i sitt yttrande till regeringen. Domstolen anser att ansökan om ett slutförvarssystem är tillåtligt endast om det klargörs vem som har ansvaret på mycket lång sikt. Efter Persson talade Gábor Szendrö, som är ansvarig för utredningen om översyn av lagen om kärnteknisk verksamhet hos regeringen som ska redovisas den 1 oktober 2018.

Ingvar Persson avslutade dagen med en kort redovisning av den stegvisa prövningen enligt kärntekniklagen, som genomförs hos Strålsäkerhetsmyndigheten efter ett eventuellt beslut om tillstånd av regeringen.

 

Länkar:

Seminarieprogram, 180227 >> 

Om seminariet på Kärnavfallsrådets hemsida >> 

Nyhet på MKG om Kärnavfallsrådets kunskapslägesrapport, 180218 >>

Presentationer från seminariet:

Inledning, av Carl-Reinhold Bråkenhielm >>

Kompetensförsörjning av osäkerheter kring kopparkapseln, Ingmar Persson >> 

Säkra gränser? Om dos och risk, Lennart Johansson >>

Etisk osäkerhet, Carl-Reinhold Bråkenhielm >>

Osäkerhet och risk, mångfacetterade begrepp, Mikael Karlsson >> (ingen presentation)

Ansvaret för slutförvaring av använt kärnbränsle, Ingvar Persson >>

Översyn av lagen om kärnteknisk verksamhet, Gábor Szendrö >> 

Stegvis prövning enligt kärntekniklagen, Ingvar Persson >> 

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev