SSM: Otillfredsställande kärnavfallshantering i Studsvik

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har tagit fram en rapport om hur företaget Studsvik Nuclear AB (SNAB) arbetar med kärnavfall i allmänhet och hur bolaget åtgärdat de brister myndigheten upptäckte och förelade bolaget att åtgärda redan år 2010. Myndigheten är inte nöjd med hur bolaget har arbetat med att lösa situationen med brister kring det historiska avfallet på platsen, och anser att bolaget behöver rikta mer resurser åt kärnavfallshanteringen.

SSM har färdigställt en rapport om verksamhetsbevakning av radioaktivt avfall vid Studsvik Nuclear AB. Rapporten är daterad till den 1 oktober 2020, och själva bevakningen i form av ett möte med representanter från Studsvik Nuclear AB skedde i december 2019. Syftet med bevakningen har varit att följa upp ett föreläggande som myndigheten utfärdat till bolaget redan 2010 om att åtgärda en rad brister, och att myndigheten ska få en övergripande bild av hur hanteringen av radioaktivt avfall ser ut hos SNAB.

SSM skriver i sin rapport att den har svårt att få en entydig bild av hur bolaget jobbar med avfallsfrågor, att det är otydligt hur bolaget arbetar för att utreda det fortsatta omhändertagandet av det avfall som finns lagret på platsen sedan tidigare, och att bolaget verkar ha för låg bemanning för att klara arbetet med kärnavfallshanteringen. 

Studsvik Nuclear AB har cirka 2500 kubikmeter kärnavfall och för 1400 kubikmeter av avfallet finns ett avtal med företaget Cyclife Sweden AB om hantering inför fortsatt förvaring. Myndigheten skriver i sin rapport att SNAB inte kunde redogöra för någon konkret plan gällande de resterande 1100 kubikmeterna radioaktivt avfall. Men bolagets bedömning är att 800 kubikmeter kan behöva förvaras i kärnavfallsbolaget SKB planerade förvar för långlivat avfall, SFL.

Dock saknas avfallsplaner för både det så kallade avtalsavfallet och övrigt befintligt avfall. Någon strategisk handlingsplan finns inte heller, enligt SSM:s rapport. Myndigheten påpekar i rapporten att SNAB behöver göra planer och avsätta resurser för utredningar och åtgärder för karakterisering och omhändertagande av det befintliga avfallet.

MKG konstaterar att det är av största vikt att Studsvik Nuclear AB har de kompetenser som krävs för att reda ut oklarheter kring historiskt avfall.  

SSM:s rapport ”Verksamhetsbevakning av radioaktivt avfall vid Studsvik Nuclear AB” 201001 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev