Två motioner i riksdagen om hanteringen av kärnavfall

I slutet av september författades två motioner i riksdagen om hanteringen av kärnavfall. Den ena handlade om kopparkorrosion i syrefritt vatten och var författad av Barbro Westerholm (fp). Den andra handlade om oberoende forskning om kärnavfall och var författad av Eva Selin Lindgren och Sven Bergström (c).

Barbro Westerholm (fp) skriver i sin motion som förslag till riksdagsbeslut att "Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om säkerställande av koppar som säker korrosionsbarriär vid slutförvaring av kärnbränsle." Westerholm motiverar sitt förslag till regeringsbeslut med att hanteringen av kärnavfallet enligt den metod som industrin vill använda delvis bygger på att koppar är resistent mot vatten. Men eftersom forskare på senare tid hävdat att så inte är fallet skriver Westerholm att vi har "att göra med en vetenskaplig kontrovers där vi i dagsläget inte kan avgöra vem som har rätt. I ett sådant läge bör försiktighetsprincipen gälla tills vidare och kapslarna skyddas mot vattenexponering."

Westerholm skriver vidare: "Samtidigt bör en från de olika forskargrupperna oberoende expertgrupp tillsättas med uppgift att bedöma de motsägelsefulla uppfattningarna om koppars korrosionsbenägenhet i rent vatten. Detta är av avgörande betydelse för ställningstaganden om hur kärnbränsleavfall ska förvaras i framtiden. Detta bör ges regeringen till känna."

Eva Selin Lindgren (c) och Sven Bergström (c) skriver i sin motion som förslag till riksdagsbeslut att "Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka säkerheten kring Sveriges slutförvar av kärnkraftsavfall genom att inrätta ett programområde inom ett statligt forskningsorgan, lämpligen Vinnova, med uppgiften att säkerställa en av kärnkraftsindustrin oberoende mångvetenskaplig forskningsinsats inom områden av relevans för säkerhet och långtidsförvaring av kärnkraftsavfallet."

Lindgren och Bergström konstaterar att principen "förorenaren betalar" gäller i svensk lagstiftning kring kärnavfall. Riksdags ledamöterna skriver vidare: "Men att förorenaren betalar skall inte blandas ihop med att förorenaren skall ha mandat att besluta om vilken forskning som behövs och vilka forskare som skall engageras."

MKG menar att det är viktigt att fristående forskning kommer till stånd så att inte viktiga säkerhetsfrågor missas. Kopparkorrosion i syrefritt vatten skulle kunna vara en av dessa. Andra frågor som MKG menar behöver oberoende medel är studier av alternativa metoder och lokaliseringsmöjligheter där industrin uppenbart saknar intresse för att ta fram ny kunskap.

På SKB:s seminarium om "KBS-metoden 25 år" höll Lars Leijonborg ett inledningstal. Där påpekade han vikten av fristående forskning och tog som exempel att om tobaksindustrin finansierar forskning som kommer fram till att rökning inte är farligt så kan man bli misstänksam. Avsikten var uppenbart att dra paralleller till problematiken att kärnkraftsindustrin genomför all forskning kring slutförvaring av kärnavfall.

Barbro Westerholms (fp) motion om forskning kring kopparkorrosion 081026 >>

Eva Selin Lindgren (c) och Sven Bergströms (c) motion om fristående forskning 080925 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev