Bolund svarar på skriftlig fråga i riksdagen om ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem

Riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) har lämnat en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) där han frågar om regeringen kan utesluta intentionen att dela upp ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem eller inte? Bakgrunden till frågan är den diskussion som pågått om möjligheten att bryta ut ansökan om en utökning av kapaciteten av mellanlagret Clab för använt kärnbränsle i Oskarshamn ur kärnbränsleförvarsansökan. Bolund svarar att regeringen kommer arbeta prioriterat och skyndsamt men att han inte på förhand kan utesluta eller inte utesluta handlingsåtgärder.

Per Bolund har den 14 april svarat på en skriftlig fråga ställd av riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD). Efter en bakgrund om ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem och kritik över en långsam hantering frågar Bäckström Johansson:

”Trots detta har beskedet från regeringen varit att besked kan inte lämnas för om eller när beslut kommer att fattas. Det man även öppnat för på senare tid är att bryta upp ansökan i två delar, en för slutförvaret och en för mellanlagret i Oskarshamn. 

Med anledning av det vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund: 

Kan ministern och regeringen utesluta intentionen att dela upp ansökan om slutförvar eller inte?” 

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG konstaterar att riksdagsledamoten inte har förstått att det inte handlar om att dela på besluten om kärnbränsleförvaret och inkaslingsanläggningen/mellanlagret utan endast om att bryta ut beslutet om att öka kapaciteten i existerande mellanlagret för använt kärnbränsle Clab. Detta bör göras för att låta prövningen av problemställningarna rörande kopparkapslarna i själva förvaret få ta sin tid utan att det påverkar driften av kärnkraftreaktorerna. 

Per Bolund svarar med att förklara ansökans olika delar och hur prövningen går till enigt kärntekniklagen. Han informerar även att regeringen inväntar svar från det utökade samrådet enligt Esbokonventionen (se länk nedan). Sedan svarar Bolund: 

”Därefter kommer regeringen att arbeta prioriterat och så skyndsamt som möjligt med att förbereda ett beslut. Som statsråd kan jag emellertid inte föregripa regeringens beslut eller på förhand utesluta eller inte utesluta vilka handläggningsåtgärder som behövs.” 

Den 21 april kommer Försvarsutskottets betänkande 2020/21:FöU10 om hanteringen av använt kärnbränsle på kort och lång sikt att debatteras i riksdagen. Se separat nyhet.

 

Länkar:

Mattias Bäckström Johanssons fråga och Per Bolunds svar riksdagens hemsida, 210414 >> 

Per Bolunds svar, 210414 >>

Nyhet om Försvarsutskottets betänkande, 210415 >> (kommer strax)

Nyhet om att det endast är Tyskland och Polen i kompletterande Esbo-samråd om kärnbränsleförvaret, 210324 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om debatt i riksdagen om ansökan om ett kärnbränsleförvar, 201106 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev