Frågan om artskyddsdispens för gölgrodor och större vattensalamandrar i Forsmark är återigen aktuell i domstolen

Kärnavfallsbolaget SKB har i en begäran om deldom den 15 mars sagt att bolaget vill fånga och flytta gölgrodor och större vattensalamandrar innan ett tillstånd eventuellt erhålles enligt miljöbalken om ett kärnbränsleförvar i Forsmark. Bolaget anser att åtgärderna är skadeförebyggande. Mark- och miljödomstolen har skickat ut SKB:s begäran om deldom för att flytta arterna med möjlighet att lämna synpunkter senast den 20 april. 

För att kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB ska få kunna bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark krävs en dispens enligt artskyddsförordningen. Platsen har en värdefull naturmiljö med flera skyddade och rödlistade växt- och djurarter. 

Länsstyrelsen i Uppsala län gav kärnavfallsbolaget artskyddsdispens i juni 2013, men beslutet överklagades av bl.a. Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG. Föreningarna ansåg att det var alldeles för tidigt att ge en så generell dispens för verksamheten, eftersom det var högst oklart om den metod som kraftindustrin valt i sin ansökan om ett kärnbränsleförvar kan godkännas. Eller om Forsmark var den bästa platsen att bygga ett förvar på. 

Hösten 2017, under mark- och miljödomstolens huvudförhandling i kärnbränsleförvarsmålet, pågick även ett s.k. sammanträde i det överklagade målet (M 4617-13) om dispens enligt artskyddsförordningen. Efter domstolens yttrande till regeringen i januari 2018 om kärnbränsleförvaret gavs remissinstanserna till den 2 februari  att yttra sig över om artskyddsmålet skulle förklaras vilande eller ej i avvaktan på regeringens beslut om tillåtlighet för slutförvaret. Naturskyddsföreningen och MKG stöttade Naturvårdsverket i åsikten att även artskyddsmålet ska tas upp till regeringen för prövning. Den 22 februari 2018 beslutade domstolen att målet skulle vilandeförklaras i avvaktan på regeringens beslut om kärnbränsleförvaret.

Efter regeringens beslut den 27 januari 2022 om ett kärnbränsleförvarssystem har domstolen den 31 januari beslutat att målet inte längre ska vara vilandeförklarat. Därefter, den 15 mars, begärde kärnavfallsbolaget SKB om deldom i målet, med ett beslut om dispens endast för att bolaget ska kunna fånga och flytta gölgrodor och större vattensalamandrar från gölar som planeras att fyllas igen om bolaget får tillstånd att börja bygga. Bolaget kallar åtgärden skadeförebyggande och något som bör göras i god tid innan gölarna fylls igen. De föreslår ett delavgörande i denna fråga under 2022 så att fångst och flytt kan genomföras våren 2023.

Den 23 mars meddelade domstolen att miljörörelsen har möjlighet att inkomma med synpunkter på bolagets förslag senast den 20 april. 

 

Länkar:

Aktbilaga 75 Underrättelse från domstolen, 220323 >>

Aktbilaga 74 SKB:s rapport R-21-05 Populationsutveckling för gölgroda och större vattensalamander i Forsmark 2012-2020, December 2021 >>

Aktbilaga 73 Begäran om deldom från SKB, 220315 >>

Aktbilaga 72 Yttrande från SKB, 220216 >>

Aktbilaga 71 Beslut i målet M 4617-13, mark- och miljödomstolens beslut om att återuppta målet, 220131 >>
 
Dagbok i mål M4617-13, 220324  >>

Naturskyddsföreningen och MKG står fast vid att frågan om artskyddsdispens ska överlämnas till regeringen, 180219 >> 

Naturvårdsverket till regeringen: Pröva ansökningarna om artskyddsdispens och slutförvar samtidigt, 171114 >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev