Kärnavfallsrådsmöte: Fortsatta processen för kärnbränsleförvaret

Kärnavfallsrådet arrangerade den 11 maj ett seminarium i Stockholm. Seminariet handlade om några av de ämnen rådet behandlade i kunskapslägesrapporten för 2022. Dessutom ville rådet samla olika aktörer och få en gemensam bild av vad som utgör processen framåt för kärnbränsleförvaret efter regeringens beslut om tillåtlighet den 27 januari.

Den 11 maj anordnade statens rådgivande organ i kärnavfallsfrågor, Kärnavfallsrådet, ett seminarium i Stockholm. Deltagare på seminariet var förutom Kärnavfallsrådet representanter från kärnavfallsbolaget SKB, Strålsäkerhetsmyndigheten, Östhammars h Oskarshamns kommuner, Riksgälden, Länsstyrelsen i Uppsala län, Oskarshamns kommun och miljörörelsen, bl.a. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG. Seminariet arrangerades med anledning av rådets kunskapslägesrapport 2022, "Kunskapsläget på kärnavfallsområdet – Samhället, tekniken och etiken.". Under förmiddagen presenterades ämnen från rapporten så som kopparkorrosion, kompetensutveckling och sociotekniska perspektiv på slutförvar och säkerhet. Under eftermiddagen fortsatte diskussioner om den fortsatta processen framåt när det gäller ett kärnbränsleförvaret efter regeringens beslut. Deltagande aktörer fick möjlighet att berätta hur de ser på framtiden. Seminariet avslutades med en paneldiskussion för att finna frågeställningar där det kan finnas en mer gemensam syn.

 

Länkar:

Uppdatering
Kärnavfallsrådets informationsblad, 220703 >>

Seminarieprogrammet >>

Nyhet på Kärnavfallsrådets hemsida >>

Nyhet på MKG:s hemsida om kunskapslägesrapporten, 220301 >>

Presentationer:

Kompetensförsörjning och utveckling av referensutformningen (presentationerna publiceras senare)
Ingmar Persson, Kärnavfallsrådet, Korrosionsfrågor hos kopparkapseln >>
Hannu Hänninen, Kärnavfallsrådet, Mekaniska egenskaper hos koppar och gjutjärn >>
Ingmar Persson, Kärnavfallsrådet, Kompetensutveckling (KLR 2020) >>
Allan Hedin, SKB, Forskning och utveckling för kapsel- och bentonitfrågor i SKB:s Fudprogram 2022 >>

Teknik i samhället – sociotekniska perspektiv på slutförvar och säkerhet
Linda Soneryd, Kärnavfallsrådet >>
Hans Forsström, senior Adviser, (ingen power point) >>

Små modulära reaktorer: vad för de med sig och vad lämnar de efter sig? 
Sophie Grape, Kärnavfallsrådet >>

Information från olika aktörer om dagsläget i processen när det gäller ett slutförvar för använt kärnbränsle
Ingvar Persson, Kärnavfallsrådet (om processen enligt Miljöbalken) >>
Elisabeth Höge, SSM >>
Anna Porelius, SKB >>
Rolf Persson, Oskarshamns kommun (ingen presentation)
Anna Bergsten, Östhammars kommun >>
Herbert Henkel, Milkas >>
Johan Swahn, MKG >>
Tuija Hilding-Rydevik >>

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev