Miljöorganisationer i möte med SSM för att ge synpunkter inför kvalitetsgranskningen av LOT

Den 30 september hade Strålsäkerhetsmyndighetens SSM ett möte med Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG och Naturskyddsföreningen. Mötet gällde myndighetens granskning med att kvalitetssäkra kärnavfallsbolaget SKB:s kopparkorrosionsresultat från upptaget av de två 20 åriga försökspaketen i LOT-experimentet. Med på mötet var även konsulter från det brittiska företaget Galson Sciences som stödjer SSM i granskningen och två forskare från KTH. MKG presenterade synpunkter för SSM:s granskning.
Uppdatering: Den 8 oktober följde föreningen upp med ett skriftligt bidrag med synpunkter.

Den 6 december 2019 meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, att myndigheten kommer kvalitetsgranska kärnavfallsbolaget SKB:s upptagna försökspaket från LOT-experimentet i Äspölaboratoriet. Efter det att försökets första av två rapporter publicerats i juni 2020 var SSM redo att i september inleda sin granskning av resultaten. Till sin hjälp har myndigheterna extern experthjälp från det brittiska bolaget Galson Sciences.

Den 30 september deltog Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, och Naturskyddsföreningen på ett möte med SSM och Galson Sciences. Med var även två korrosionsforskare knutna till KTH, Peter Szakalos och Christopher Leygraf. Deltagarna gavs möjlighet att lämna sina synpunkter inför i granskning. Bland annat framförde MKG på mötet att SKB vid tidigare publicering av rapporter utelämnat information som kan uppfattas få negativa konsekvenser för bolaget och betonade vikten av en öppen redovisning av LOT-upptaget och den vetenskapliga processen bakom rapporternas resultat. 

MKG underströk även behovet av förståelsen för hur syrgasfrihet uppstår i försöksmiljön. Föreningen anser att i och med att det fyllts på med syrgasfritt grundvatten i försöket när det påbörjades så har försöket varit syrgasfritt under hela försöksperioden. Då ska det inte alls vara mycket kopparkorrosion.

Huvudpunkterna som MKG lyfte på mötet den 30 september var:
- Varför MKG med medlemsföreningar har ett så stort intresse för kopparkorrosionsresultaten från försökspaketen LOT A3 och S2
- Vad vi kan lära oss av FEBEX–försöket
- Vad vi kan lära oss av rapporter från försökspaketet LOT A2
- Vad vi vet om Taxén/Kimab och Clay Technology?
- Vad vi vet om SKB:s kontrakt med konsulter?
- Vad vi behöver se från framtagandet av rapporterna från LOT S2 och A3?

Inför mötet hade SSM ett uppstartsmöte med Galson Sciences den 1 september och ett möte med kärnavfallsbolaget med närvaro av Galson Sciences den 18 september. En nyhet om dessa möten finns länkad nedan.

Uppdatering:
MKG följde den 8 oktober upp mötet med ett skriftligt bidrag med synpunkter med 20 bilagor. Se länk till separat nyhet om det skriftliga bidraget nedan. 

Dessutom kommer MKG att lägga upp alla dokument som offentliggörs i SSM:s granskning (SSM:s diarienummer SSM2020-4740), länk nedan.

 

Länkar:

Protokoll från mötet med miljöorganisationerna, 201001 >> 

Presentation av MKG under mötet >>

Presentation av SSM under mötet >>

Presentation av Galson Sciences under mötet >>

SSM påbörjar arbetet med kvalitetsgranskningen av LOT-resultaten på allvar med ett möte med Galson Sciences, 200901 >>

 

Uppdatering:
MKG bidrar med synpunkter till myndighetens LOT-granskning, 201008 >> 

SSM:s diarienummer över sin LOT-granskning går att följa på MKG:s hemsida >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev