Naturskyddsföreningen och MKG har yttrat sig i samrådet om hamnverksamhet i Forsmark

Prövningen av kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB ansökan om ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle pågår och SKB planerar att i höst komplettera huvudansökan med en ansökan om tillstånd till utökad hamnverksamhet i Forsmark för att transportera bort bergmassor. Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG lämnade den 9 september in en samrådsinlaga till bolaget med sina synpunkter. Föreningarna är positiva till att lastbilstrafiken på detta sätt kan minskas, men saknar redovisning av miljökonsekvenser i samrådsunderlaget. De vill att även att bentonitlera som är tänkt att användas i slutförvaret för använt kärnbränsle ska transporteras via hamnen. 

Den 9 september skickade Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, in en inlaga till samrådet om hamnverksamhet i Forsmark. Kraftindustrins kärnavfallsbolag SKB planerar att komplettera sin ansökan om ett slutförvarssystem enligt miljöbalken med en ansökan om att utöka hamnverksamheten i Forsmark till att även transportera bort bergmassor. Syftet med transporter via sjövägen är att minska mängden transport med lastbil.

Naturskyddsföreningen och MKG är positiva till att fler transporter sker via båt än via lastbil, då miljöpåverkan kan minskas längs vägarna. Föreningarna är dock oroliga för de störningar som kan komma att ske på fågel- och djurliv vid kusten samt över det buller som den kombinerade bergkrossverksamheten och lastningen av bergkross på båt kan ge och som kan påverka friluftsverksamheten i området. I dessa avseenden stödjer föreningarna i sin inlaga de synpunkter som medlemsföreningen Opinionsgruppen för säker slutförvaring, Oss, lämnat in. Föreningarna är dock särskilt orolig för de lågfrekventa ljud som kan förekomma och vill att kärnavfallsbolaget använder de senaste principerna för att bedöma effekter av sådant buller. 

Dessutom vill föreningarna att den bentonitlera som är tänkt att användas i slutförvaret för använt kärnbränsle ska transporteras via hamnen. 

Båda föreningarnas och Oss inlagor finns för nedladdning nedan.

 

Länkar:

Naturskyddsföreningen och MKG:s samrådsinlaga om hamnverksamheten i Forsmark, 160909 >>

Oss samrådsinlaga om hamnverksamheten i Forsmark, 160907 >>

SKB:s underlag från samrådsmötet >>

Presentationer från samrådsmötet >>

 

 

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 

Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.

Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 

Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.

Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev