Naturskyddsföreningen och MKG skickar underlag till den internationella granskningsgruppen via SSM

Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, anser att den internationella granskningsgruppen från OECD/NEA bör ta del av de frågeställningar som lyfts i samrådet inför ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle och yttranden i FUD-processen. Därför översätter föreningarna några av de gemensamma samrådsinlagorna och sitt yttrande över Fud-10 till engelska. En första del har skickats till Strålsäkerhetsmyndigheten med önskan om att inlagorna skickas vidare till granskningsgruppen. Detta har myndigheten gjort.

Uppdatering: SSM svarar att de vidarebefordrat de erhållna dokumenten till granskningsgruppen. Du kan ladda ner svaret nedan.

Den 17 maj 2011 inledde en granskningsgrupp tillsatt av OECD:s kärnenergibyrå Nuclear Energy Agency, NEA, en granskning av den inlämnade svenska ansökan rörande ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle. Det är regeringen som bett om granskningen och den administreras av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

För att kunna granska ansökan om ett slutförvar anser Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG att den internationella granskningsgruppen bör ta del av synpunkter från andra deltagare i prövningsprocessen än sökanden, kraftindustrins kärnavfallsbolag, SKB. Därför översätter föreningarna några av de gemensamma samrådsinlagorna och sitt yttrande över Fud-10 till engelska. En första del har skickats till Strålsäkerhetsmyndigheten med önskan om att inlagorna skickas vidare till granskningsgruppen. I den skrivelse som bifogas det inskickade dokumentet betonar föreningarna att det sannolikt inte är genom att studera det som kärnavfallsbolaget skriver i sin ansökan som de mest intressanta frågeställningarna som, kan behöva kompletteras finns utan att dessa snarare är utelämnade i ansökan.

SSM har skickat skrivelsen och de översatta dokumenten till den internationella granskningsgruppens ordförande.

Du kan ladda ner föreningarnas skrivelse till SSM och de översatta samrådsinlagorna nedan. Dessutom finns det ett meddelande från MKG:s kanslichef till ordföranden i granskningsgruppen som ger en bakgrund till varför föreningarna skickat skrivelsen till SSM.

 

Länkar:

Naturskyddsföreningen och MKG:s skrivelse till SSM >>

Naturskyddsföreningen och MKG:s översatta samrådsinlagor (del 1) >>

Meddelande från MKG:s kanslichef till den internationella granskningsgruppens ordförande >>

Mer information på MKG:s hemsida om den internationella granskningsgruppen från OECD/NEA >>

Mer information på SSM:s hemsida om den internationella granskningen >>

Uppdatering:
SSM:s svar till Naturskyddsföreningen och MKG om att de vidarebefordrat de erhållna dokumenten till granskningsgruppen, 111215 >>

Nyhet på MKG:s hemsida om att föreningarna skickar ytterligare underlag till den internationella granskningen, 120312 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m. I och med att MKG:s kansli lagts ner i slutet av 2024 är det möjligt att informationen inte längre är aktuell.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen gav den 27 januari 2022 tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. skickade den 27 april 2022 in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterade den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och skriftväxling pågår. Huvudförhandlingen planeras till september 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att kärnavfallsbolaget SKB skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR som ska godkännas innan byggstart kan ske.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län överklagade domstolens beslut om villkor till miljööverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns.
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev