Naturvårdsverket avser komplettera Esbo-samråd om kärnbränsleförvaret

Ansökan om ett få bygga ett kärnbränsleförvar kompletterades med nya handlingar om kopparkorrosion våren 2019. Regeringen har bett Naturvårdsverket svara på om kompletteringen innebär att det även bör genomföras ett kompletterande Esbo-samråd, dvs. att andra länder ges möjlighet att inkomma med fler synpunkter. Naturvårdsverket svarade 12 februari att verket avser hålla samråd om kompletteringen med Polen och Tyskland.

Naturvårdsverket ansvarar för miljökonsekvensbeskrivningsförfarandet (MKB-förfarandet) i ett gränsöverskridande sammanhang i enlighet med Esbo-konventionen och EU-direktiv 2011/92/EU för ansökan om ett kärnbränsleförvar. Efter att ansökan hamnat på regeringens bord har den kompletterats med nytt underlag från sökanden, kärnavfallsbolaget SKB. Kompletteringen rör problemen med kopparkapslarnas integritet som kan riskera förvarets långsiktiga säkerhet. 

Regeringen skickade den 14 januari 2021 en fråga till Naturvårdsverket om verket anser att Esbo-samrådet bör kompletteras så att det även innefattar SKB:s komplettering. Naturvårdsverket svara den 12 februari:

”Polen och Tyskland har uttryckt önskemål om att fortsatt få ta del av eventuell ny dokumentation kopplat till ärendet. Naturvårdsverket avser därför att fortsätta samrådet med dessa länder. Övriga länder som har deltagit i samrådet enligt Esbokonventionen har i tidigare samrådsprocess meddelat att de anser att Sverige fullföljt sina åtaganden enligt Esbokonventionen och att de inte har mer att tillföra ärendet. 

Om anledning finns att anta att ytterligare kompletteringar kommer att inkomma i ärendet som kommer att ingå i den slutliga ansökan, anser Naturvårdsverket att det av resursskäl är rimligt att avvakta vidare kommunicering till dess att allt underlag har inkommit.”

Något som regeringen inte nämnde för Naturvårdsverket, men som eventuellt också skulle kunna bli ett samrådsunderlag är frågan om SSM:s kvalitetsgranskning av SKB:s kopparkorrosionsresultat från de under hösten 2019 upptagna 20-åriga försökspaketen i LOT-försöket. Däremot tog Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och MKG upp frågan i en skrivelse till Naturvårdsverket den 28 januari.

Miljö- och klimatministern Isabella Lövin meddelade i en interpellationsdebatt den 6 november 2020 att regeringen avvaktar SSM:s LOT-analys som en del av beslutsunderlaget för kärnbränsleförvaret. Om regeringen remissbehandlar SSM:s yttrande kan de svar som inkommer bli en del av underlaget i den kompletterande Esbo-processen.

 

Länkar: 

Naturvårdsverkets svar till regeringen 210212 >> 

Regeringens remiss till Naturvårdsverket, 210114 >> 

Naturskyddsföreningens, Jordens Vänners och MKG:s skrivelse till Naturvårdsverket, 210128 >> 

Regeringen frågar Naturvårdsverket om behov av kompletterande Esbo-samråd, 210114 >> 

SKB bemöter synpunkter i Esbo-samrådet om planerna för slutförvar, 161024 >> 

Svar har inkommit till Esbo-samråd om de svenska planerna för slutförvar, 160415 >> 

Esbo-samråd om de svenska planerna för slutförvar, 160205 >>

 

Om kärnbränsleförvaret och SFR 2

I MKG:s portaler om kärnbränsleförvaret och SFR 2 finns information om aktuella händelser, möjlighet att följa regeringens, myndighetens och domstolens arbete, ladda ner handlingar m.m.

 

Prövningen om kärnbränsleförvaret pågår i domstol 
Regeringen har den 27 januari 2022 gett tillåtlighet/tillstånd till ansökan om ett kärnbränsleförvarssystem. Naturskyddsföreningen m.fl. har den 27 april 2022 skickat in en begäran om rättsprövning av regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kompletterat den 27 januari 2023 och den 8 maj 2023. Den 11 maj godkände HFD regeringens beslut. Kärnavfallsbolaget SKB skickade den 30 juni 2023 in ett underlag till mark- och miljödomstolens med begäran om tillstånd med villkor för kärnbränsleförvaret och inkapslingsanläggningen. Domstolen har remissat underlaget och bolaget ska svara med bemötanden på de inskickade synpunkterna till den 19 december. Huvudförhandling planeras till den 20-24 maj 2024. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där nästa steg är att SSM skickar in en ny säkerhetsanalys PSAR.
Läs mer >> 

 

Prövningen om SFR 2 pågår hos domstol och SSM 
Regeringen godkände utbyggnaden av SFR 2 den 22 december 2021. Den 21 december 2022 gav mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen i Uppsala län har överklagat domstolens beslut om villkor till miljöverdomstolen och fick delvis rätt. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, fortsätter att hantera ansökan i en stegvis prövning enligt kärntekniklagen där det första steget för att bolaget ska få börja bygga är att en inlämnad ny säkerhetsanalys PSAR godkänns..
Läs mer >> 

Nyheter

Kalendarium

Inga aktuella händelser.

Till kalenderhistoriken

Prenumerera på MKG:S RSS

Prenumerera på MKB: nyhetsbrev